Testers en analisten dagen zichzelf uit met visuele communicatie

dinsdag 18 september 2018

Zelf ben ik visueel ingesteld. Ook om mij heen zie ik dat meer en meer gecommuniceerd wordt door middel van plaatjes, video’s en foto's. Instructievideo’s op YouTube, screenshots van software en foto’s van inspirerende personen, plaatsen en momenten komen regelmatig voorbij. Visuals helpen om een boodschap zo kort en kernachtig mogelijk weer te geven. Handig, omdat onze aandachtsboog steeds korter lijkt te worden en we boodschappen zo sneller begrijpen. Ik ben benieuwd of ook software testers en analisten zich thuisvoelen bij deze vorm van communicatie. Samen met testers en analisten volgde ik een workshop en dit blog vormt de eerste uitkomst: ik gebruik dit keer meer plaatjes dan anders.


Business analisten leren visueel communiceren

Een boodschap kort en krachtig overbrengen is best een lastige klus. Zeker als je nogal eens lang van stof bent en je verhaal graag uitvoerig uit de doeken doet, zoals ik. Ik was daarom gelijk getriggerd toen ik een bericht zag van een collega die Gildelead is van ons gilde business analyse. Het ging over een workshop “visueel communiceren”. Vanwege mijn vakantie was ik wat laat met aanmelden, maar gelukkig kon ik nog meedoen. Het animo was groot: zo’n 25 collega’s hadden zich hiervoor aangemeld. Ik ben benieuwd hoe dit mij en de analisten zou bevallen.

Aan de slag met papier en stiften

Vooraf had ik geen idee wat we precies gingen doen. Ik hoopte dat ik wat ik zou leren, zou kunnen toepassen binnen mijn werk. Die vraag stelde ik aan mijn collega test consultants en agile analisten, maar ze wisten het ook niet precies.

Uiteindelijk gingen we van start. Door heel ons kantoor hingen grote vellen papier en op een tafel stonden diverse formaten en kleuren stiften. We gingen snel van start onder de bezielende begeleiding van Hubert de Groot. Hij gaf ons een korte inleiding over de wondere wereld van visueel communiceren.

Oefening baart kunst, ook als je niet kunt tekenen

Tijdens de workshop vond ik het mooi om te zien dat iedereen mee kon doen. Iedereen kan tekenen blijkt, de één moet misschien alleen iets meer oefenen dan de ander. Naar mate de avond vorderde ging het mij ook steeds iets beter af. Ik heb niet echt tekentalent, maar er ontpopten zich ware kunstenaars onder ons.

Wat ik zelf bovendien erg leuk vond om te ervaren, was dat je met een paar strepen en wat kleur al echt iets neer kan zetten. En dan blijkt wel: een plaatje zegt meer dan woorden.


Visuele communicatie toepassen in de praktijk

Ik hoorde veel enthousiaste reacties na afloop. Diverse collega’s gaven tijdens en na de workshop aan goed uit de voeten te kunnen met het visualiseren. Het helpt om een probleem en de mogelijke oplossingen heel duidelijk in beeld te brengen. Het mooie is, je kunt naast elkaar gaan zitten en samen aan een verhaal werken. Het bevordert een productief denkproces en de samenwerking onderling. Een aantal van mijn collega testers en analisten gaven aan dit zeker binnen hun project te gaan gebruiken. Zelfs binnen het vakgebied software testen kun je dus prima visueel communiceren!

Zelf weet ik nog niet precies hoe ik dit toe wil passen maar ik zie zeker mogelijkheden. Heb jij ervaring met visualiseren van een boodschap en tips? Ik ben heel benieuwd en zie graag je “visuele boodschap” verschijnen.

E-book werken bij Valori