Komkommertijd, bestaat die ook binnen het softwaretesten?

dinsdag 14 augustus 2018

We bevinden ons midden in de komkommertijd: de tijd waarin over het algemeen weinig nieuws te melden is. Maar in hoeverre geldt dit eigenlijk voor het softwaretesten? Blijft de wereld hier ook even stilstaan of valt dat wel mee? Daarover lees je meer in dit blog.

Al aantal jaar zie ik dit

Bestaan er eigenlijk nog wel rustige periodes? Binnen elk vakgebied bestaan er momenten die iets rustiger zijn en waarin er niet zoveel nieuws gebeurt. Toch ervaar ik dat die momenten zeldzamer beginnen te worden. Al een aantal jaar zie dit ook binnen onze organisatie: eerder was het in de zomer een stuk rustiger, maar daar is inmiddels geen sprake meer van. De aanvragen blijven binnen komen en ook de vakantiespreiding wordt binnen Valori steeds breder. Eerder konden we geen traineeships beginnen in de zomer, maar de afgelopen drie jaar zijn we gewoon begonnen in augustus – en met succes!

Afwezigheid is geen excuus

Ondanks dat we natuurlijk gewoon nog op vakantie gaan, betekent dit niet dat werkzaamheden gemakkelijk uitgesteld kunnen worden. Nu ik dit blog schrijf, zit ik midden in de voorbereiding op mijn vakantie en ben ik druk bezig met het afronden van de laatste werkzaamheden. Want ondanks mijn afwezigheid, moeten de werkzaamheden binnen natuurlijk wel gewoon doordraaien. Zo heb ik veel gesprekken vanwege de werving voor het traineeship en moet nog een aantal blogs voorbereiden. Het prachtige weer van de afgelopen weken maakt dat er een relaxte bijna vakantie achtige sfeer hangt, maar niets is minder waar. Door nu harder te werken, kan alles straks tijdens mijn vakantie gewoon doorgaan. En kan ik tenminste zelf ook genieten van die vakantie!

Voldoen aan verwachtingen

Ook mijn collega’s die druk zijn met softwaretesten komen om in het werk, mede door de vakantieperiode. Ondanks zorgvuldige vakantie voorbereidingen van collega’s, moeten bepaalde klussen toch gewoon worden overgedragen. Bovendien neemt de hoeveelheid eigen werk niet af. Eerder schreef ik al over toenemende verwachtingen van onze omgeving en dat we zelf de lat ook heel hoog leggen. We willen tot alles in staat zijn en daarnaast niks missen in ons leven. Daar bovenop komt nog dat onze klanten ook meer willen en verwachten, waardoor we grenzen misschien nog weleens uit het oog verliezen.

Misschien wel meer werkdruk voor software testers

Sinds we binnen de testwereld steeds meer werken vanuit de Scrum methodiek, merk ik gelukkig al wel verschillen in de manier van werken. Deze methodiek levert namelijk veel voordelen op, denk aan de flexibiliteit, het gezamenlijk streven naar kwaliteit en de wendbaarheid binnen trajecten. Het nadeel? Als sprints groter worden, wordt de tijd om te presteren en te leveren korter. Waarna je blijft werken in piekmomenten en de stress dus niet verlaagt. Dat vind ik een belangrijk aandachtspunt, want het is niet mogelijk om altijd maar te pieken. We spreken natuurlijk niet voor niets van pieken en dalen, met een vlakke weg in het midden: anders houdt niemand het vol. In dat perspectief is een komkommertijd misschien wel heel erg welkom.

Omarm de komkommertijd

Mijn tip? Zorg voor rustmomenten en geniet van het mooie weer en de lange avonden. Vul niet al die tijd op maar probeer te relaxen en keuzes voor jezelf te maken. Stel je grenzen - ook naar de opdrachtgever! - en vraag welke werkzaamheden echt prioriteit hebben. Kijk of je de komkommertijd weer langzaam in kan voeren en omarm die.