Zou jij durven te solliciteren à la Rob Oudkerk?

dinsdag 26 juni 2018

In mijn vorige blog schreef ik nog over het opleuken van een vacature, maar vacatures zijn niet de enige onderdelen van het sollicitatieproces die soms wat mooier gemaakt worden dan ze zijn. Veel sollicitanten doen dit met hun CV en in hun motivatiebrief. Ze maken de werkelijkheid net iets mooier dan hij is. Veel sollicitanten, maar Rob Oudkerk niet. Die maakte onlangs zijn sollicitatiebrief voor de burgemeestersfunctie in Amsterdam openbaar. Hierin benadrukte hij juist de fouten die hij tijdens zijn carrière had gemaakt en wat hij daarvan had geleerd. Interessante keuze, zou jij dat durven?

Ruimte om te leren

Een deel van Nederland viel over hem heen na deze actie, maar waarom? Hij zou niet van “onbesproken gedrag” zijn, maar zeg nu eens eerlijk: wie is dat wel? Van heel veel mensen weten we het gewoon niet. Soms komt dit later wel naar boven en dat heeft dan vaak grote gevolgen omdat ze niet eerlijk zijn geweest. Rob Oudkerk schreef heel open over zijn gemaakte fouten, wat hij hiervan heeft geleerd en waar hij nu voor zou waken omdat hij zijn valkuilen kent. Dat lijkt mij persoonlijk waardevol. Het is belangrijk om van je fouten te leren. Maar om dat te kunnen doen moeten we als maatschappij mensen de ruimte geven om fouten te maken en erop vertrouwen dat ze daar iets van leren. Ik denk dat je zonder fouten te maken niet kunt leren.

Laat je niet verlammen door gemaakte fouten

Dit is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Zelf vind ik het ook helemaal niet leuk als er iets fout gaat. Ik kan mezelf wel voor de kop slaan en voel me dan heel dom. Vooral omdat ik werk in een organisatie die gericht is op het voorkomen van fouten en het uitsluiten van zoveel mogelijk risico’s, om de best mogelijke kwaliteit van software te bereiken. Best een contrast. Het gevaar van geen fouten durven of willen maken is dat het je verlamt en je niets meer gaat ondernemen. Nou, dan heb ik liever spijt van de zaken die ik wel heb gedaan in plaats van spijt van de zaken die ik niet heb gedaan. Dan gaat maar niet altijd alles goed. Deze houding krijg je niet vanzelf hoor, dit heb ik moeten leren en is nog steeds een leerpunt voor mij.

De stap wagen!

Het voelt fantastisch als je iets onderneemt waar eerst sceptisch tegenaan gekeken wordt door jezelf of anderen en dat vervolgens succesvol uitpakt. Met de jaren krijg je steeds meer ervaring en word je door schade en schande wijs. Je leert om risico’s beter in te schatten. Zo had een collega van mij laatst een super idee voor een evenement om starters te werven. Ik zei “doen!” en wel meteen. Maar mijn collega reageerde geschrokken en zei: “ja maar het is te kortdag en we hebben het nog niet eerder gedaan”. Zo kreeg ik nog een paar argumenten waarom we moesten wachten. “Nee hoor we gaan het gewoon doen” gaf ik aan. Het was nu eenmaal een goed idee en dankzij mijn ervaring met het organiseren van evenementen kon ik redelijk goed inschatten of het haalbaar zou zijn. We kunnen er alleen maar van leren, was mijn devies!

Het resultaat

Onlangs vond het evenement plaats en het werd een enorm succes. We hebben onze doelen bereikt: inzicht geven in het werken bij Valori. Er waren zowel enthousiaste collega’s als deelnemers van buitenaf aanwezig en de sollicitaties stroomden binnen. Natuurlijk ging niet álles goed en hebben we fouten gemaakt. Die hebben we de dag daarna besproken en als tips meegenomen voor het volgende evenement, want dat gaat er zeker komen!

Laat jezelf zien als je solliciteert

Als het gaat om solliciteren is mijn advies om niet alleen je successen te delen, maar ook je mislukkingen. Laat daarmee zien wat je hiervan hebt geleerd en hoe je dat hebt omgezet in successen. Zorg dat je goede voorbeelden hebt. Op die manier durven solliciteren geeft wat mij betreft je kracht aan. Je kunt beter eerlijk en open zijn over wie je bent en wat je kunt, want uiteindelijk komt dat altijd uit. Als de baan niet bij je past kun je dat maar beter zo snel mogelijk weten. Hoe kijk jij naar de sollicitatie van Rob Oudkerk? Zou je zelf overwegen om het zo aan te pakken? Ik ben benieuwd en ontvang graag je eerlijke sollicitatiebrief!

E-book werken bij Valori