Hoe ver kun je gaan met het "opleuken" van IT vacatures?

dinsdag 12 juni 2018

De vraag naar IT’ers en collega’s met kennis van IT is op dit moment enorm. Hoe zorg je als bedrijf nu dat je vacature opvalt tussen de rest? Hoe zorg je dat je de juiste kandidaat aanspreekt? Het is vaak maar net hoe je de boodschap verpakt. Komt deze aan? Of overstemmen de toeters en bellen het echte verhaal? Volgens mij houden software testers en andere IT specialisten niet zo van toeters en bellen. Als ik mijn collega’s moet geloven is 'doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’ het devies. Dus spreekt zo’n opgeleukte vacature jou als software tester wel aan? En hoe ver kun je daar als bedrijf mee gaan?

Nuchter, reëel en oog voor detail

Met de bovenste drie woorden zou ik mijn collega’s het beste omschrijven als het om hun werkhouding gaat. Hen ergens van overtuigen met een fantastisch opgemaakte boodschap kan, maar dan moet deze wel tot in de puntjes kloppen.

Ik hou persoonlijk wel van toeters en bellen en dat leidt nog wel eens tot opgetrokken wenkbrauwen bij mijn collega’s. Dan kom ik met een in hun ogen ‘wild plan’ om Valori als werkgever te promoten waar ik volgens hen ook nog eens veel te weinig tijd voor neem. Het mooie is dat we daardoor gezamenlijk altijd tot een goed resultaat komen. Ik geef vol gas en zij trappen op tijd op de rem. Zo ontstaat een leuk plaatje met inhoud!

Vaak is het gras niet groener

Een verhaal mooi verpakken lijkt in deze tijd steeds belangrijker te worden. Kijk naar alle berichten op social media, het succes spat ervan af. Maar hoe echt is dit beeld nu werkelijk? Laten we onszelf niet voor de gek houden. Het leven is nu eenmaal niet 24/7 leuk, succesvol en zinvol. Dat geldt dus ook voor een baan. Niet alles is leuk, er zijn altijd zaken die je liever zoveel mogelijk uitstelt en ook niet iedere collega is je beste vriend. Besef je dat zodra je een baan gaat zoeken, voordat je denkt dat het gras altijd groener is bij de buren.

Een aanbieding te mooi om waar te zijn?

Elke organisatie is op zoek naar nieuwe medewerkers en voornamelijk medewerkers met IT kennis. Ze beloven veel, wees daarom heel kritisch als je met hen in gesprek gaat. Al eerder schreef ik over het verschil in aanbiedingen en arbeidsvoorwaarden en dat het heel belangrijk is deze zorgvuldig te lezen en te vergelijken. Let er goed op hoe de boodschap verpakt wordt. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn dan is dat vaak zo.

Een IT vacature opleuken

Bij Valori zoeken we ook nieuwe collega’s en die IT vacatures proberen we natuurlijk ook zo aantrekkelijk mogelijk te presenteren, maar wel eerlijk. En daar zit voor mij echt de grens. Ik hou van het plaatje maar ik weiger om iets te beloven wat we niet waar kunnen maken. Daarom vind ik het zo leuk om mijn collega’s aan het woord te laten. Hen te laten vertellen waarom ze zoveel plezier hebben in werken bij Valori, wat ze trots maakt en hoe hun werkdag eruit ziet.

Een oprecht en eerlijk plaatje

Ik kan oprecht zeggen dat we een organisatie zijn waar het om mensen draait, waar je kunt leren en veel mogelijkheden krijgt om jezelf te ontwikkelen binnen ons vakgebied. We zitten niet vast aan traditionele ontwikkelpaden, maar kijken naar wie jij bent als mens en waar jouw kracht en passie ligt. Dat vind ik persoonlijk het mooiste plaatje en daar hoef je eigenlijk niets aan te doen.

E-book werken bij Valori