De bonus is een veel voorkomende arbeidsvoorwaarde binnen de detacherings- en consultancy branche en voor veel van mijn collega consultants een belangrijke voorwaarde. Maar wat is die bonus nu precies en welke variaties zijn er? Met welke voor- en nadelen moet je rekening houden bij het beoordelen van een bonus? In dit artikel vertel ik je er alles over.
Wat is een bonus?
Een bonus is een extra uitkering bovenop je vaste salaris. Je ontvangt dit extraatje als beloning voor het behalen van persoonlijke, team- en/of organisatiedoelstellingen. Werkgevers passen een bonusregeling vaak toe vanuit de gedachte dat je van een bonus gemotiveerderd raakt en harder gaat werken.
2 soorten bonussen
Je kunt een verdeling maken tussen collectieve bonussen en individuele bonussen. Denk bij de collectieve bonus aan bijvoorbeeld de winstdeling of een teambonus. Bij de individuele bonus gaat het om de prestatie die jij zelf levert. Om een bonus te verdienen, moet je vaak een bepaald target behalen. Vooraf is het natuurlijk lastig in te schatten of het lukt om dat target te behalen, de teamprestatie te leveren of om winst te maken. Daarom blijft het onzeker of je de bonus ontvangt. Dat maakt deze arbeidsvoorwaarde een variabele waarde en dat heeft gevolgen voor zaken die worden berekend op basis van je (vaste) salaris.
De urenbonus in de detacherings- en consultancy branche
Naast de hierboven beschreven bonussen kom je in de detachering en consultancy vaak de urenbonus tegen. Deze bonus is veelal gekoppeld aan de tijd die een consultant besteedt bij een klant en daarmee declarabel is. De urenbonus wordt vaak berekend als percentage van het uurtarief. Daarnaast kun je nog te maken krijgen met wervingsbonussen, excellence bonussen en commerciële bonussen.
Iedere organisatie berekent de bonus anders
Er is altijd veel te doen rondom de urenbonus. Ik merk dat het een belangrijk component is voor mijn collega’s en de kandidaten die ik spreek. Bij elke organisatie gelden hiervoor andere regels en het is belangrijk om goed naar deze regels te vragen, omdat de bonus soms een groot deel van je salaris omvat. Zo is de urenbonus bij ons gebruikelijk, dat houdt dus in dat jouw bonus berekend wordt over de gewerkte uren. Bij andere organisaties geldt een minimum aan gewerkte uren. Dit kan soms betekenen dat je geen bonus krijgt uitgekeerd als je op vakantie gaat of je opdracht halverwege de maand eindigt.
Voor- en nadelen van de bonus
Belangrijk is om te beseffen dat je te maken hebt met een variabel component binnen je salaris, ongeacht de bonusregeling die bij jouw (nieuwe) werkgever van toepassing is. Het grote voordeel is een financieel extraatje. Het nadeel is dat de bonus ook invloed heeft op andere zaken. Hier moet je je wel bewust van zijn.
Zo telt de bonus niet mee bij de berekening van je pensioen, het salaris op het moment dat je ziek wordt, of je uitkering als je arbeidsongeschikt raakt. Ook als je werkeloos wordt, telt de bonus niet mee in de berekening van je uitkering. Vaak wordt de bonus ook niet meegenomen op het moment dat je een hypotheek aanvraagt.
Als jouw beloning een groot variabel deel heeft, kan dat dus nogal wat gevolgen hebben. Bespreek tijdens de onderhandelingen met je potentiële werkgever daarom altijd goed wat een bonusregeling precies inhoudt. Zorg dat op papier staat aan welke voorwaarden moet worden voldaan en welke afspraken buiten de regeling vallen.
Welke bonusregeling past bij jou?
Bonussen lijken aantrekkelijk en kunnen dat ook zeker zijn. Hoewel de bonus is bedacht om een motiverende en stimulerende werking te hebben, is dit niet voor iedereen het juiste instrument. Waardering kan op vele manieren getoond worden. Vaak zijn aandacht, een schouderklopje, een onverwacht compliment en mogelijkheden om jezelf te zijn en te kunnen ontwikkelen veel belangrijkere factoren.
Zorg dat je weet waar je over praat als je gaat onderhandelen en vergelijken en kijk goed naar wat voor jou belangrijk is. Het blijft een persoonlijke keuze en het is mooi als je kunt kiezen wat bij jou past. Hoe we de arbeidsvoorwaarden bij Valori invullen vertel ik je graag.