Ben jij op de hoogte van alle soorten arbeidsvoorwaarden?

dinsdag 7 november 2017

Arbeidsvoorwaarden zijn een belangrijk onderdeel van jouw contract. Ze bevatten meer dan de vergoeding in euro’s voor de inspanningen die jij als werknemer levert. Daarom kunnen deze voorwaarden veel invloed hebben op andere financiële beslissingen die je maakt. Bovendien bepalen ze de omstandigheden waaronder jij je werk uitvoert. Als je zoekt naar een baan, kom je een enorme diversiteit aan arbeidsvoorwaarden die werkgevers bieden tegen. Dat maakt het moeilijk om aanbiedingen te vergelijken. Omdat dit complexe materie is, ga ik jou in een reeks blogs meer inzicht en tips geven. Zo kun jij toekomstige aanbiedingen beter beoordelen en de juiste werkgever kiezen.

4 soorten arbeidsvoorwaarden

Bij het vergelijken van arbeidsvoorwaarden is het belangrijk om vanuit één perspectief te kijken, anders blijft het appels met peren vergelijken. Daarom beschrijf ik allereerst welke soorten arbeidsvoorwaarden je kunt tegenkomen in je zoektocht naar een nieuwe baan. Deze worden veelal onderverdeeld in primaire, secundaire en tertiaire arbeidsvoorwaarden. Soms wordt er zelfs over quartaire arbeidsvoorwaarden gesproken. In dit artikel licht ik alle vier de soorten toe.

Primaire arbeidsvoorwaarden

Onder de primaire arbeidsvoorwaarden vallen de voorwaarden waarover de werkgever en werknemer afspraken maken die wettelijk zijn vastgelegd, overeengekomen in het arbeidscontract of opgenomen in de cao. Denk hierbij aan de arbeidsduur, het aantal arbeidsuren, het salaris, de vakantiedagen en vakantietoeslag (minimaal wettelijk verplicht). Op basis van je primaire inkomen worden je salaris bij ziekte, pensioen, ww, wao en hypotheek berekend. Je primaire voorwaarden hebben dus ook invloed op andere geldstromen dan die van je werkgever. Het is belangrijk om daar rekening mee te houden.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Dit zijn de vaste variabele en/of incidentele regelingen. Denk hierbij aan de vaste kostenvergoeding, pensioen, Wia en wao-gat verzekeringen. Maar ook de vergoeding voor woon-werkverkeer, je leaseauto, bonus- of winstregelingen en studiemogelijkheden. Daarnaast kom je in deze categorie eventueel abonnementen en kortingen op verzekeringen tegen. Een arbeidsvoorwaarde die door veel mensen steeds meer wordt gewaardeerd is flexibiliteit in werktijden en de mogelijkheid om thuis te werken. Ook deze behoort tot de secundaire arbeidsvoorwaarden.

Tertiaire arbeidsvoorwaarden

Vaak stellen werkgevers bepaalde zaken ter beschikking aan een medewerker. Denk hierbij aan personeelsuitjes en feestjes, het kerstpakket, een bedrijfskantine en sportfaciliteiten. Dit soort zaken vallen onder de derde categorie arbeidsvoorwaarden.

Quartaire arbeidsvoorwaarden

Er wordt soms dus nog weleens gesproken over quartaire voorwaarden. Vaak doelt de werkgever dan op een goede werksfeer en het gevoel zinvol bezig te zijn. Dit is heel subjectief, maar kan jouw keuze zeker beïnvloeden.

Jouw keuze voor nu en de toekomst

En daar draait het uiteindelijk om: jouw keuze en de daarbij behorende arbeidsvoorwaarden. Welke keuze jij maakt is enorm persoonlijk en vaak heel afhankelijk van de levensfase waarin jij je bevindt. Kom je net van school, dan vind je de mogelijkheid tot kinderopvang bij het werk waarschijnlijk helemaal niet interessant. Maar de vrijdagmiddagborrel, een sportschoolabonnement of onbeperkte studiemogelijkheden kunnen jou juist dé doorslag geven om voor een werkgever te kiezen. Overigens wil dat niet zeggen dat die kinderopvang een aantal jaren later alsnog geen waarde voor je heeft. Houd bij het beoordelen van arbeidsvoorwaarden daarom niet alleen rekening met je huidige (levens)behoefte en situatie, maar denk ook na over de toekomst!

E-book werken bij Valori