Bas Pouw: “Ik weet goed gebruik te maken van de mogelijkheden die Tosca biedt”

dinsdag 21 augustus 2018

Bas Pouw werkt 36 uur per week namens Valori als Tosca Engineer bij een overheidsinstelling. Een halve dag per week werkt hij samen met diverse andere Valorianen aan de ontwikkeling van JOSF. Zo ziet een werkdag in zijn agenda eruit.

7.00 uur: Vroege start

“Omdat ik niet in de file wil staan, begint mijn werkdag vroeg: ik ben om 7.00 uur ’s morgens op mijn werk in Utrecht. Dat wil zeggen: in het kantoor van Dictu, de Dienst ICT Uitvoering, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en één van de grotere ICT-dienstverleners binnen de Rijksoverheid. Ik werk hier als Tosca Engineer aan een project betreffende een applicatie voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugdzorg. Nadat ik een flexplek heb gevonden, klap ik mijn laptop open en check ik het Scrumbord voor de actuele status van het project. De mail brengt niets bijzonders, het programma vandaag is redelijk overzichtelijk.”

8.12 uur: Geautomatiseerde regressietestscripts

“Ik ben bezig met de beoordeling van het resultaat van de nachtelijke regressietests. Daarbij zie ik dat er veel tests fout zijn gegaan, het betreft tests die afhankelijk zijn van informatie die op een specifiek e-mailadres wordt ontvangen. Dat kan kloppen, daar is inderdaad een wijziging in doorgevoerd die nog in de testcases moet worden verwerkt. Ik pas één en ander aan.”

11.40 uur: Regressietest bijwerken

“Ik ga aan de slag met het uitbreiden van de geautomatiseerde tests in Tosca. Toen ik hier begon, waren de regressietests nauwelijks onderhouden en was er veel achterstand. We zijn nu volop bezig om die achterstand in te halen, we zijn er bijna. Ik weet hierbij goed gebruik te maken van de mogelijkheden die Tosca biedt. En de bijgewerkte regressietest heeft al meerdere keren zijn nut bewezen.”

13.35 uur: Tosca support

“Een collega – een mede-Valoriaan die hier eveneens werkt – vraagt om advies. Ze heeft wat hulp nodig bij het opzetten van testen in Tosca. Ze wil een aantal tests voor een applicatieonderdeel voor relatiebeheer opnemen in de geautomatiseerde test, maar loopt vast op het gebruik van tabellen in de applicatie. Het lukt niet om de juiste regel in een tabel te selecteren. Ik leg haar uit hoe je in Tosca met tabellen in een pagina kunt omgaan, dat is niet lastig. Het probleem is snel opgelost, ze kan verder.”

14.05 uur: JOSF

“Ik werk 36 uur per week voor Dictu, de overige vier uren kan ik gebruiken voor de ontwikkeling van JOSF. Dat doe ik samen met een klein clubje Valori-collega’s, ik heb er nu tijd voor gepland. JOSF is een testtool, ontwikkeld door Valori-collega Job van den Berg, die geschikt is voor testautomatisering zonder dat je daarvoor hoeft te kunnen programmeren. Het is een redelijk nieuw product, dat we steeds verder willen optimaliseren en qua functionaliteit willen uitbreiden. Valori biedt JOSF gratis aan, de tool is deels open source. Mensen kunnen ‘m van onze site downloaden en eventueel zelf nieuwe acties voor JOSF programmeren. Maar ze kunnen uiteraard voor hulp of verzoeken voor nieuwe functionaliteit ook bij ons aankloppen. Ik vind dit een geweldige afwisseling in mijn werk, we zijn aan het programmeren met Java en Selenium Webdriver. Zo kan ik ook die kennis en ervaring onderhouden en uitbreiden, naast mijn reguliere opdracht voor Valori bij Dictu.”

16.20: Indiase curry madras

“Omdat ik vroeg begin, kan ik ook weer vóór de files naar huis. Ik ben bijtijds thuis en ga alvast aan het eten beginnen. Over het algemeen kook ik, ik vind dat leuk om te doen en ik ben nu eenmaal vaak als eerste thuis. Vanavond maak ik een Indiase curry madras. Na het eten help ik mijn jongste dochter met haar spreekbeurt over konijnen en maak ik met mijn vrouw nog een lekkere wandeling. De dag zit er weer op.”

E-book werken bij Valori