Ben jij de “ideale” Valori software tester?

woensdag 30 oktober 2019

Dit is een vraag die verschillende antwoorden op kan leveren. Dit hangt namelijk samen aan wie je deze vraag stelt. Een scrummaster stelt vast weer andere eisen dan een developer of een functioneel beheerder. Werkt de software tester op projectbasis? Of is hij een vast onderdeel van een bedrijf? Dit zijn nog maar een paar voorbeelden van onderdelen die van invloed zijn. Toch denk ik dat in al deze situaties, er bepaalde competenties te benoemen zijn die de basis vormen. In dit blog zet ik uiteen waarvan ik in mijn werk als recruiter heb gemerkt dat dit belangrijke competenties zijn voor een goede software tester.

Samenwerken met partijen binnen de software test wereld

Binnen de testwereld ben je afhankelijk van de informatie die anderen je verstrekken. Je hebt als Software tester met veel verschillende partijen of wel belanghebbenden te maken. Bijvoorbeeld de Ontwikkelaar, de Product Owner, de gebruiker, de Functioneel Beheerder, om er maar een paar te noemen. Bijna al deze personen bekijken het (software ontwikkel) traject weer vanuit hun eigen behoeftes en vakgebied. Dat maakt het voor de software tester complex, maar ook uitdagend om alle benodigde informatie naar boven te krijgen en te verwerken, om een compleet testtraject te kunnen starten. Naar mijn inziens zijn (organisatie) sensitiviteit en communicatieve vaardigheden belangrijke competenties om dit voor elkaar te krijgen.

Overzicht behouden zonder details uit het oog te verliezen

Als software tester ben je echt de spin in het web, want je bent een centraal figuur binnen een project. Elke bug/ vlieg die jij tegenkomt op je netvlies moet je zien te (onder)vangen. Best complex, omdat je zowel op de details moet letten alsook het overzicht moet behouden. Het lijkt bijna een tegenstelling, maar het is wel te verenigen. Daarnaast ben jij als software tester, samen met je scrumteam, er verantwoordelijk voor dat de risico’s die er zijn worden afgedekt door het testtraject. Een enorme verantwoordelijkheid waar je wel mee om moet kunnen gaan. Ook moet een item vaak binnen een sprint worden opgeleverd. Je staat daardoor onder enorme tijdsdruk en moet daarom wel stressbestendig zijn. Maar ook organisatorische capaciteiten zijn van belang; je moet de voortgang bewaken en, daarmee samenhangend, kunnen plannen en organiseren. Je moet dus ook een projectmanagement rol oppakken. Van al deze verschillende competenties wordt verwacht dat een software tester ze in huis heeft. Ik vind het maar knap! Want dit is best een uitgebreid en divers pakket aan competenties.

Naast software tester ook een teamplayer?

Als software tester wordt er van je verwacht dat je ook sociaal bent naar collega’s en samenwerkende partijen, een echte “teamplayer” dus. Maar hoe doe je dat, als je ook vaak de boodschapper bent van slecht nieuws? Je beoordeelt namelijk het werk van een ander en controleert of het goed is verlopen. Als dat niet het geval is, ben jij ook degene die dit moet bespreken. En dat vergt veel tact en empathie, om de boodschap ook op een prettige manier te kunnen overbrengen. Dit houdt tegelijkertijd in dat je ook tegen een stootje moet kunnen, want niet iedereen zal altijd even vriendelijk op je feedback reageren. Kortom, een stukje empathie bezitten is ook belangrijk als software tester!

Mijn ideale software test collega?

Als recruiter kan het een uitdaging zijn om in contact te komen met deze “ideale” software tester. Waar vind ik deze “held”, en nog veel belangrijker, hoe kom ik met deze software tester in gesprek? En aan mij weer de uitdaging om te laten zien dat Valori de organisatie is waar jouw kwaliteiten het beste tot zijn recht komen, en jij van “held” naar een “super held” ontwikkelt. Die gave opdrachten mag doen, op een goede begeleiding mag rekenen, eigen initiatieven altijd welkom zijn en jij ook nog eens opleidingen mag volgen. Ik hoop dat je na het lezen van deze blog jij jezelf herkent in deze omschrijving en je geroepen voelt om te solliciteren via https://werkenbijvalori.nl/. Liever eerst nog meer weten over het werken bij Valori? Download dan ons e-book werken bij Valori.


E-book werken bij Valori