Fake news vs de feiten; hoe ga je hiermee om als software tester?

dinsdag 25 juni 2019

Ik ervaar dat ik het soms lastig vind om nep van echt nieuws te onderscheiden. Op veel gebieden wordt men zeer vernuftig in het namaken van nepnieuws en -producten. Komt dit in de wereld brengen van nepnieuws en producten ook voor in de wereld van software testen? Op dit gebied lijkt het me een extra uitdaging, want juist bij testen ben je aan het verifiëren wat er wel en niet klopt. En hoe toegankelijker de technologie wordt, hoe sneller er ook kwalitatieve vervalsingen verschijnen. Als je het zo bekijkt bieden nieuwe technologieën dus ook meer gevaren. In dit blog hoop ik jou als softwaretester na te laten denken over fake nieuws door mijn eigen ervaringen te delen.

Nepnieuws of niet?

Nepnieuws en nieuws over dit neppe nieuws nemen de overhand in de media. Eigenlijk bestaat nepnieuws en berichten al heel lang, maar tegenwoordig kan iedereen fake content op internet plaatsen. Ik geloof dat journalisten misschien wel eens iets te snel nieuws overnemen van bronnen die ze niet geverifieerd hebben. Allemaal in de strijd om zo snel mogelijk dit nieuws in de wereld te brengen. Maar het is ook een kwestie van geld en meer geld willen verdienen; hoe meer clicks op een artikel, hoe meer geld de makers van dit nieuws krijgen vanwege getoonde advertenties. Of het wordt bewust in de wereld gebracht om meningen te beïnvloeden, zoals wel eens bij verkiezingen wil gebeuren.

Wees kritisch

Maar hoe weet je nu wat fake nieuws is en wat feiten? Ik wil me graag beschermen tegen dit neppe nieuws, zeker als het om belangrijke thema’s gaat als veiligheid en gezondheid. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel checklists beschikbaar die je helpen waarop te letten. Belangrijkste is; blijf altijd nieuwsgierig, blijf altijd kritisch. Een beetje zoals het profiel van een software tester!

Fake profielen op social media

Blijft mijn vraag over: “Heb jij als software tester ook wel eens getwijfeld over de nieuwsberichten die je voorbij zag komen?”. In mijn vak als Recruiter heb ik ook wel eens te maken met manipulatie, door bijvoorbeeld het bewuste gebruik van nepaccounts op bijvoorbeeld LinkedIn en andere social media kanalen. Zo zijn er mensen of bedrijven die met een fake “topprofiel” mij proberen om de tuin te leiden. Misschien heeft iemand jou wel eens met een fake profiel proberen te werven, of om ingang te krijgen bij een bepaalde organisatie.

Binnen mijn werkveld weet ik inmiddels waar op te letten. Als een profiel te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo! Kijk bijvoorbeeld hoeveel connecties iemand heeft. Check of de bedrijven op het profiel wel echt bestaan en of je diegene daar terugvindt als medewerker of alumni. Google kan helpen om een beeld te krijgen en zo kan bepaalde technologie ook weer een hulpmiddel zijn. Helaas staan de bedriegers niet stil en worden ook zij steeds slimmer. Ze weten nog genoeg mensen om de tuin te leiden.

Fake (informatie) en testen

Ik ben van mening dat het bijna niet anders kan dat fake nieuws/ informatie ook bij softwaretesten wordt verspreid. Natuurlijk ben je binnen het software testen aan het werk gezet om een software systeem grondig te testen vanuit de eisen en wensen die een bedrijf daaraan heeft gesteld. Je zou dan verwachten dat iedereen binnen dat bedrijf er belang bij heeft dat de software succesvol naar productie gaat. Of ben ik nu te naïef? Bij security testen komen we natuurlijk al veel meer op een scheidslijn te zitten van werkelijkheid en fictie. Want hoe wapen je anders een organisatie tegen aanvallen van buitenaf die bewust je IT/ software systeem plat willen leggen?

Benieuwd wat onze software testers naast beveiligingsvraagstukken en echt onderscheiden van nep nog meer tegenkomen in hun dagelijkse werk? Download het e-book Werken bij Valori en leer het vak software testen kennen door de ogen van onze Valorianen.

E-book werken bij Valori