Vaardigheden van de software tester: ben jij de perfecte partner?

dinsdag 5 maart 2019

Als software tester moet je heel wat vaardigheden in huis hebben. Eerder schreef ik al over het kunnen geven van feedback in de vorm van tips en tops, elkaar complimenten kunnen geven en elkaar waarderen. Het lijstje is al best lang, maar nog niet volledig. Dit weekend werd mijn aandacht namelijk getrokken door een artikel in een tijdschrift over hoe je “dé perfecte partner” wordt. Dat ging natuurlijk over een liefdesrelatie, maar ik vond het ook voor software testers heel interessant. In dit blog vertel ik je graag waarom.

Bestaat de perfecte partner?

Het hebben of zijn van een perfecte partner, is dat reëel? Dat is de vraag die ik me direct stelde toen ik de kop van het artikel las. Ik denk van niet en bovendien lijkt het me ook niet echt nodig. Later las ik in de tekst dat de perfecte partner zijn vooral gaat om het goed houden van een relatie. Maar hoe doe je dat dan? Een goede partner zijn? En kun je dit idee breder toepassen? Het principe van ‘de perfecte partner’ geldt volgens mij voor veel meer relaties dan alleen die in de liefde. Bijvoorbeeld je werkrelatie. Ik zag gelijk allerlei paralellen, ook in de zeven tips die het artikel gaf.

Tips om een betere partner te worden

De zeven tips en adviezen uit het artikel kwamen van de psychologen Jeffrey Wijnberg en Roos Woltering. Ondanks dat het open deuren lijken voor een liefdesrelatie, vond ik ze wel heel relevant voor een werkrelatie. Lees ze en denk tegelijk aan een situatie in je werk waar de tip van toepassing zou kunnen zijn:

1. Besef dat geluk beter is dan gelijk
Zeg eens als eerste sorry als je het niet met elkaar eens bent.

2. Neem elkaar niet voor lief
Doe je best en laat de beste versie van jezelf zien.

3. Spreek je waardering uit voor elkaar
Geef elkaar dagelijks een compliment (dus niet alleen op 1 maart, nationale complimenten dag).

4. Denk mee met de ander
Help een ander met het verwezenlijken van zijn of haar droom.

5. Besef; wat aantrekt, stoot ook af
Een kwestie van “opposites attract”.

6. Relativeer
Humor kan hier de sleutel zijn.

7. Onderzoek je eigen aandeel
Kijk altijd naar je eigen aandeel als je het ergens niet mee eens bent.

Met deze tips zou iedereen wat mij betreft wat kunnen en moeten doen. Je haalt hiermee veel spanning uit een relatie, ook die op je werk.

Een goede partner zijn als vaardigheid

Als software tester kun je deze tips ook goed toepassen in werkrelaties. Want juist in dit werkveld is het heel belangrijk om je werkrelaties goed te houden. Je oordeelt over de kwaliteit van een systeem dat gemaakt is door mensen. Realiseer je dat zij daar hard aan hebben gewerkt en daar trots op zijn. Dan is het aan jou om daar zorgvuldig mee om te gaan. Je vangt met stroop nog altijd meer vliegen dan met azijn. Wat zijn de valkuilen die je als software testers in je werkrelaties kan tegenkomen?

Risico’s die je loopt als software tester

Vooral als je langer bij een opdrachtgever werkt, bestaat het risico dat je zaken en mensen voor lief gaat nemen en kun je daarmee collega’s, opdrachtgevers of klanten afstoten in plaats van aantrekken. Je vergeet misschien soms met je collega’s uit het scrum team mee te denken omdat je je veel focust op jouw eigen deel van het werk. Of je vergeet te relativeren waar een opdracht nu eigenlijk om gaat, omdat je je druk maakt om de details. Wat ook weleens voorkomt is dat je als tester vergeet dat je zelf een aandeel hebt in de voortgang van een project en je daar goed bewust van moet zijn als het even wat minder gaat.

Hoe verbeter je jezelf?

Herken jij een van de voorbeelden uit jouw dagelijkse werk als tester en wil je jezelf verbeteren? Begin dan met sorry zeggen. Excuseer je voor je houding en vertel wat je in de toekomst beter wil doen. Zo werkt dat nu eenmaal. Dat ervaar ik zelf ook in mijn werk. Ik neem me dan ook voor om de zeven tips mee te nemen de aankomende periode en ben benieuwd wat me dat op gaat leveren in mijn relaties.

E-book werken bij Valori