Wat is fake en wat echt in de wereld van softwaretesten?

dinsdag 2 april 2019

Op het moment dat ik deze blog schrijf, is het 1 april. Ik ben op mijn hoede, want er gaat ongetwijfeld iemand een grap met mij uithalen. Terecht, want zelf kan ik het ook niet laten om plakband aan de onderkant van computermuizen te plakken. Ook op de radio en tv hoor ik allerlei berichten waarvan ik me constant afvraag, is dit echt of fake?

Op een dag als vandaag lachen we erom, maar voor softwaretesters is het onderscheid tussen fake nieuws en feiten een hele serieuze zaak. In dit blog bespreek ik een paar voorbeelden uit de dagelijkse praktijk van mijn testcollega’s.

Hoort het bij deze tijd?

Het echte van het neppe onderscheiden is dagtaak. Want het is overal: fake nieuws verschijnt niet alleen in de vorm van berichten op de radio en tv, maar komt ook bij ons binnen via social media en zoiets simpels als de verpakkingen van ons voedsel. Alle informatie die we krijgen is zó geselecteerd en geformuleerd dat die bij onze belevingswereld aansluit zodat wij de afzender leuker en betrouwbaarder vinden. Hierdoor komt de ontvanger in een bubbel terecht en bekijkt hij alles vanuit hetzelfde perspectief. Ligt het aan de tijdgeest dat we iedereen alleen maar laten zien wat diegene wil zien? En zo ja: hoe kunnen we ons daartegen wapenen? Dat zijn vragen die mij dagelijks bezighouden.

Nep nieuws uitbannen

Gelukkig zijn er veel mensen bezig om fake news te detecteren en uit te bannen. Zo hoorde ik dat er een speciaal algoritme ontwikkeld is om alle 1 aprilgrappen te analyseren. Aan de hand van de resultaten zouden analisten zo beter kunnen inschatten wat fake is en wat echt. Of dit nu een 1 april grap is weet ik niet precies, maar het argument dat de opbouw van fake nieuws en 1 april grappen vergelijkbaar is, klonk aannemelijk. Ook in de wereld van softwaretesten is fake nieuws een belangrijk item. Dagelijks proberen mensen met verkeerde intenties netwerken te betreden, data te stelen of geld te ontfutselen. Aan softwaretesters de schone taak om IT netwerken waterdicht te maken en het nepnieuws buiten de deur te houden!

Fake news en softwaretesten

Maar hoe onderscheid jij als software tester wat echt is en wat niet? Voor het toetsen en testen van de systemen heb je een kritisch oog nodig, maar het is ook belangrijk dat je de context van je opdracht begrijpt. Om wat voor bedrijf gaat het, wat heeft impact en wat niet? Daarnaast is het belangrijk om te weten wat de specifieke eisen en wensen zijn van de opdrachtgever. In de regel worden onze collega’s hierover secuur geïnformeerd, maar in ieder bedrijf zijn er eigen interpretaties en aannames. Hoe prik je daar door heen?

Als je het mij vraagt, is stap 1 het goed leren kennen van de organisatie. Wat doet de organisatie precies en hoe zien de werkdagen van de medewerkers eruit? Wie neemt uiteindelijk de eindbeslissing over het al dan niet in productie gaan van een systeem? Ook is het belangrijk om de politieke verhoudingen goed in beeld te krijgen en je eigen rol te vinden. Als tester toon je aan wat de kwaliteit is van het systeem: daar mag geen misverstand over bestaan. Of het systeem aan de gewenste en noodzakelijke kwaliteit voldoet; dat bepaal jij niet. Dat is aan de organisatie zelf.

Hoe bepaal jij wat echt is of niet?

Samengevat draait het er in het testvak dus vooral om dat je je houdt bij de waarheid. Daar ligt je meerwaarde als expert en buitenstaander. Je testrapport wordt hiermee een zuiver document dat niet vatbaar is voor verschillende interpretaties. Het is vervolgens aan de organisatie zelf om conclusies te trekken. Maar hoe zorg je nu dat je testrapport zuiver is en niet anders uitgelegd kan worden? Of heb jij als software tester misschien een hele andere mening over jouw rol? Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen en mening! Ik hoop dan ook dat je die met mij deelt.

E-book werken bij Valori