Patrick Schilder: "Scenario's automatiseren biedt zoveel meerwaarde"

dinsdag 25 september 2018

Agile consultant Patrick Schilder werkt namens Valori als testautomatiseerder bij de ING aan een project gericht op virtueel cashmanagement. Binnen zijn team is hij Scrum master én heeft hij een actieve rol als teamlid, een gecombineerde functie die hem aanspreekt. Hoe ziet een willekeurige dag in zijn agenda eruit?

7.30 uur: Testresultaten evalueren

“Om de files voor te zijn, begin ik mijn werkdag vroeg. Om half acht ben ik op kantoor bij mijn opdrachtgever ING in Amsterdam. Ik bekijk de resultaten van de ’s nachts gedraaide testen en constateer dat er een aantal testscenario’s is fout gegaan in de acceptatie-omgeving. Bij nader onderzoek blijkt dat er een aantal jobs niet goed draait. Ik overleg meteen met enkele collega’s - testers en analisten – die op zoek gaan naar de oorzaak en die het probleem oplossen.”

9.35 uur: Gezamenlijk geautomatiseerd test framework

“Het project waar ons team zich mee bezighoudt, draait om virtueel cashmanagement. Dit stelt bedrijven in staat om via één systeem inzicht te krijgen in de cashflow van rekeningen in verschillende landen. Wie meer over dit systeem wil weten, kan deze website bekijken. Ons werk vereist pakketimplementatie, waarbij wij bij het testen gebruik maken van een geautomatiseerd test framework. De afgelopen maanden zijn we bezig geweest met het ook op onze locatie draaiende krijgen van dat test framework, zodat er een gezamenlijk framework ontstaat waar zowel de leverancier als wij testen op kunnen bouwen.

Ik heb nu een conference call met de leverancier van dat framework. Hierin bespreken we de actuele stand van zaken en kijken we vooruit. In een vorig gesprek heb ik gevraagd of we naar de laatste versie van Selenium kunnen overgaan en multi-threading kunnen toepassen om de doorlooptijd van de testen te verkorten. De leverancier geeft aan dat men hieraan gewerkt heeft en dat we de aanpassingen in het framework in een volgende oplevering kunnen terugvinden. Ik ben heel tevreden.”

10.30 uur: Stand-up

“Ons team bestaat uit vijf medewerkers, ik ben Scrum master en heb tevens een actieve rol als teamlid. Die combinatie bevalt uitstekend, ik kan me met de inhoud bezighouden en heb de mogelijkheid om zaken af te stemmen op managementniveau. Tijdens de stand-up praat ik het team bij, onder andere over mijn gesprek van zojuist met de leverancier en andere activiteiten ten behoeve van de invoering van continuous delivery.”

11.10 uur: Overleg business acceptatietesters

“Tijd voor een volgend overleg, dit keer met de business acceptatietesters. Samen bekijken we welke scenario’s we verder gaan automatiseren. We zijn er snel uit, ons team kan ermee aan de slag.”

12.20 uur: Buiten een broodje halen

“Tijdens de lunch ga ik altijd naar buiten, voor een wandeling en dan haal ik een broodje. Het ING-kantoor bevindt zich vlakbij de Amsterdamse Poort, in de omgeving is er keuze genoeg voor een gevarieerde lunch. Ik wandel samen met collega’s, we praten elkaar bij over werk en privézaken.”

13.02 uur: Scenario’s automatiseren

“De komende twee uur ga ik zelf aan de knoppen zitten, ik ga wat scenario’s automatiseren. Het belang daarvan staat voor mij vast. Testautomatiseren is relevant, maar het feit dat de scenario’s – waarmee klanten geconfronteerd worden – geautomatiseerd kunnen worden, biedt echt zó veel meerwaarde. Het werk wordt efficiënter en levert meer tijd op, zeker bij kort cyclische opleveringen. Die vrijgekomen tijd kunnen we benutten om nieuwe problemen te ontdekken of voorkomen.”

15.40 uur: Instabiele testomgevingen

“Met de manager bij de klant heb ik een overleg, waarbij we het eigenaarschap van en de verantwoordelijkheid over de testomgeving bespreken. In het kader van Devops hebben de teams de verantwoordelijkheid om de testomgevingen stabiel te houden. Het is een redelijk informeel gesprek, dat ligt me wel. Ik hou niet zo van vaste overlegstructuren, ik pak een kwestie liever meteen op.”

16.00 uur: Presentatie testautomatisering

“Aan het einde van de dag is er nog een overleg gepland tussen alle teams in ons project. Hierbij ben ik gevraagd om een korte presentatie te geven over testautomatisering en de rapportages die hieruit voortvloeien. Sommige aanwezigen weten wel wat er mogelijk is met testautomatisering, maar niet iedereen heeft er even veel ervaring mee. Ik licht één en ander met plezier toe. Zulke presentaties vind ik leuk om te doen, ik doe het wel vaker. Onlangs nog stond ik op Testnet voor een workshop over Scaling Agile: bekijk hier de slides van mijn presentatie.”

19.20 uur: Zaalvoetbal

“Na de presentatie rijd ik naar huis. Mijn vrouw en de kinderen zijn thuis, we praten wat na over hun dag en maken ondertussen het eten klaar. Daarna ga ik sporten, met een stel vrienden vorm ik al jaren een zaalvoetbalteam. Het wordt een sportieve én ontspannende avond.”

E-book werken bij Valori