Software tester- wat is jouw talent?

dinsdag 26 november 2019

Met bewondering kan ik kijken naar mensen die woordgrappen maken, een kunstwerk ontwerpen, een boek schrijven of een softwareprogramma ontwikkelen. Dan denk ik wel eens: kon ik dat maar! Daarna volgt meestal de realisatie dat iedereen zijn eigen talent heeft. Mijn advies is daarom: ga op zoek naar dat talent. Om je op weg te helpen in deze zoektocht, deel ik in dit blog mijn ideeën.

Vroeg of laat ontdek je het

Mijn overtuiging is dus dat iedereen een talent heeft. Maar de één ontdekt die eerder dan de ander. Heb jij die van jou al ontdekt? Fantastisch! Weten waar je goed in bent geeft je voldoening en richting. Want op het moment dat je weet wat je leuk vindt en waar je goed in bent, weet je wat je moet doen om met veel plezier je leven en werk in te vullen. Het klinkt misschien wat zweverig, maar ik denk dat het vinden van je drijfveren en dus het weten waar je talent zit een blij en gelukkig mens van je maakt. Uiteraard zijn er nog een heleboel andere factoren die dit bepalen, maar ik denk echt dat drijfveren en talent samen de belangrijkste voorwaarden zijn.

Waar te beginnen?

Goed, je moet dus op zoek naar je talent. Maar waar begin je? Ik raad je aan om te gaan onderzoeken welke activiteiten je energie geven. Welke zaken gaan je gemakkelijk af? Hier heb je een startpunt om je talent te vertalen naar een vakgebied. Naast te kijken wat je leuk vindt, is het ook raadzaam om uit te zoeken wat je niet leuk vindt. Welke activiteiten stel je uit en waar word je simpelweg doodmoe van? Ook deze punten geven je een richting. Ik spreek vaak mensen die aangeven op zoek te zijn naar een uitdaging. Dat is natuurlijk erg subjectief. Ik weet dat de uitdagingen waar mijn collega-softwaretesters helemaal gelukkig van worden mij juist diep ongelukkig maken. Zodra ik codetaal en complexe formules zie, haak ik af. Het is voor mij abracadabra, dus word ik er ongelukkig van. Maar zet mij op een evenement met een heleboel mensen en ik begin te stralen! Dan ga ik in gesprek met mensen om te horen wie ze zijn, wat ze doen en waar ze naar op zoek zijn. Dat interesseert mij en daar krijg ik een energieboost van. En zo zie je maar weer: iedereen heeft een ander talent en dat is alleen maar handig.

Elkaar versterken en waarderen

We weten allemaal dat we geen supermensen zijn en dus niet alles kunnen. We proberen het misschien wel, maar vroeg of laat kom je dan iemand tegen die de zaken waar jij over struikelt in een paar minuten gepiept heeft. Oftewel: talent! Wat is er dan mooier om in een team samen aan een resultaat te werken? Dat is natuurlijk waar scrumteams ook naar streven. De theorie geeft aan dat iedereen developer is, maar zo zwart-wit is het natuurlijk niet. Iedereen heeft een talent en dat moet je ten volle benutten. Het mooie is dat je elkaar kunt versterken en helpen om zo het beste resultaat te behalen. Dat vind ik persoonlijk misschien nog wel mooier dat het talent dat je bezit: dat je talent nog meer tot zijn recht komt als je het deelt met anderen.

Als organisatie mensen op weg helpen

Bij Valori draait het om mensen. In het begeleiden van onze mensen maken we gebruik van de Hero’s journey waar ik al eerder over schreef. Met deze journey hopen we mensen verder te helpen met het ontwikkelen van hun talent(en). Daar geloof ik in en ben ik trots op. Wil je meer weten over het werken bij Valori? Download dan ons e-book of neem contact op om een kennismakingsgesprek te plannen. Je bent ook van harte welkom bij onze inhouse-dag om een kijkje in onze keuken te nemen

E-book werken bij Valori