Software testers, help elkaar op weg met goede feedback

dinsdag 3 juli 2018

Van je fouten leren, het belang van goed feedback kunnen geven en kritisch kijken naar wat je aangeboden wordt. Het zijn onderwerpen die mij bezig houden en waar ik al eerder over schreef. Ze houden me bezig omdat ik het erg belangrijk vind dat je jezelf en anderen vooruit kan helpen. In dit blog ga ik dieper in op het geven van goede feedback in een agile werkomgeving, waarin veel software testers werken.

Software testen als vorm van feedback

Eigenlijk is software testen een vorm van feedback geven. Het resultaat van een test is immers een oordeel over de stand van zaken rondom de kwaliteit van een product en/of systeem. Door te testen, controleer je of er voldaan wordt aan de gestelde eisen en wensen en sluit je vooraf bepaalde risico’s uit. Feedback geven is daarom een belangrijk onderdeel van het werkveld van mijn collega’s. Bij het rapporteren van de resultaten, beseffen zij maar al te goed dat de manier waarop zij deze resultaten overbrengen, heel belangrijk is. Ze willen tenslotte dat er iets mee gedaan wordt, dat de software ontwikkelaars ervan leren en dat de feedback opbouwend is waardoor niemand zichzelf aangevallen voelt op zijn werk. Tijdens een bijeenkomst van het Agile gilde bij Valori, raakte ik hierover aan de praat met een collega.

Een mooi voorbeeld van openstaan voor feedback

Tijdens deze bijeenkomst, vroeg een collega van mij expliciet om feedback op een visie over Agile Risk Management. Deze collega is een aantal jaar geleden bij ons gestart met het traineeship en heeft zich inmiddels ontwikkeld in de richting van Risk Management. Met een aantal collega’s denkt hij na over de rol van Risk Management in een Agile werkomgeving. Hun ervaring is dat dit onderwerp niet altijd op de 'Agile agenda' staat. Ze zoeken daarom naar een manier om het risicomanagement - een belangrijk onderdeel van het testproces - wel op de kaart te zetten. Vragen die je hierbij stelt zijn bijvoorbeeld: wie is verantwoordelijk? Praten we over projectrisico’s of over productrisico’s? Ik vond het mooi om te zien dat mijn collega zijn visie voorlegde aan vakgenoten om deze te laten beoordelen. Dat geeft wat mij betreft aan dat je graag wilt leren en niet bang bent om je kwetsbaar op te stellen.

Ruimte voor feedback in je werkomgeving

Tijdens de bijeenkomst werd er op een open, opbouwende en integere manier gedebatteerd en gefilosofeerd over dit vraagstuk. Ik keek met trots naar de manier waarop mijn collega’s dit aanpakte. Blijkbaar heerst er in onze werkomgeving een open en veilige cultuur waarin je je mening en visie neer kunt leggen zonder gelijk afgerekend te worden door je collega's. Met elkaar maakten ze snel stappen in het verbeteren van het visiedocument en de presentatie van mijn collega.

Het belang van taal en woordkeuze

Niet alleen merkte ik dat er ruimte was voor opbouwende kritiek, ook realiseerde ik me dat taal hierbij een belangrijke rol speelt. Een mooi voorbeeld hiervan vind ik de uitspraak “succesvol projecten managen” versus “managen van succesvolle projecten”. Het lijkt bijna alsof je hetzelfde zegt maar de betekenis is volledig anders en daar ligt de nuance. De toon maakt de muziek, maar dan moet je wel de juiste snaren weten te raken. We sloten de avond af met een mooi resultaat en de afspraak om op een ander moment nog eens de puntjes op de i te zetten.

Voel jij je vrij om feedback te geven?

Wat is jouw ervaring met het geven of ontvangen van feedback? Voel jij je op jouw werkplek vrij genoeg om om feedback te vragen? Laat je jouw stukken bekijken en ga je het gesprek aan met collega’s over het opgeleverde werk? Of krijg je daar niet de ruimte voor? Ik ontvang graag je reactie, daar kan ik tenslotte alleen maar van leren!

E-book werken bij Valori