Waar ligt de verantwoordelijkheid van beheer in een Agile omgeving?

dinsdag 9 april 2019

Door de komst van Agile lijkt de Functioneel beheerder te verdwijnen; we zeggen dit al vaker. Deze verandering vraagt om aanpassing in zowel beheer als in Agile. Dit klinkt wellicht als een gedurfde uitspraak, maar in de Masterclass van Skilled Minds "Ben ik nog verantwoordelijk voor beheer in een Agile/DevOps omgeving?" (13 november 2018) komen we hier graag op terug.

Geen gedefinieerde beheer rol

beheer rolAgile, en dan voornamelijk Scrum, is een productie methodiek en geen beheer methodiek. Binnen de theorie is Functioneel Beheer geen gedefinieerde rol/functie. Taken die een beheerder in een niet-Agile omgeving op zich neemt, komen hier te vallen onder de Product Owner (PO). De PO is degene die de contacten met stakeholders onderhoudt, die de wijzigingen profileert en accepteert, en die als vraagbaak dient voor het development team.

Hoe kan de beheerder dan nog bestaan?

Er blijven echter wel degelijk Functioneel Beheer taken over die niet belegd zijn bij een PO of binnen een andere Agile rol. Wijzigingen moeten nog steeds landen in de organisatie en bij gebruikers. De ontwikkelsnelheid is hoger door gebruik van de Agile methodiek, waardoor het tempo waarin gebruikers wijzigingen te verwerken krijgen ook omhoog gaat. Het belang van goede werkinstructies, gebruikersondersteuning, communicatie over de transitie en het goed uitvoeren hiervan neemt toe. Hierin heeft Functioneel Beheer nog een grote verantwoordelijkheid.

Verantwoordelijkheid kan je alleen nemen als je ook zeggenschap hebt en regie kunt voeren. Functioneel Beheer dient daarom een rol te krijgen en stem te hebben in de inrichting van (beheer in) een Agile organisatie. Ze is in een traditionele omgeving betrokken bij bijvoorbeeld de keuze van een leverancier en de afspraken hiermee. Wanneer een organisatie overstapt naar Agile werken, worden de development teams de interne leverancier. Waarom zou beheer dan geen stem hebben in de afspraken met deze leverancier? De keuzes en afspraken die gemaakt worden, hebben namelijk impact op de geboden kwaliteit en dienstverlening waar Functioneel Beheer voor verantwoordelijk is.

Beheer rol invullen

De beheer rol kan op twee manieren ingevuld worden:

1. In een een DevOps omgeving kan Functioneel Beheer de rol behouden zoals zij deze gewend is. Hierin dient de beheerder wel een dichte samenwerking te bewerkstelligen met de development teams. Hij/zij kan als een stakeholder te werk gaan om zeggenschap te kunnen krijgen.

2. Als onderdeel van een Agile team kan de beheerder de rol aannemen van een door ons genoemde ‘Product Support & Maintenance’ expert. Hierin is het belangrijk dat de beheerder zijn rol naast die van Product Owner plaatst en zich richt op de continuïteit binnen de run organisatie, om de hierboven genoemde taken te blijven vervullen.

E-book werken bij Valori