Wil je uit die sleur komen software tester? 3 handige tips!

dinsdag 19 november 2019

Soms heb ik het gevoel me in een vicieuze cirkel te bevinden en bekruipt me het gevoel van; “Ooh nee, daar gaan we weer…”. Het gevoel dat ik in een sleur raak, iets wat ik zo veel mogelijk probeer te vermijden. Want zowel privé als op de werkvloer heeft het tot gevolg dat ik (werk)taken met minder plezier oppak. Herken jij dit gevoel ook en wat kun je hier mee doen? In dit blog 3 handige tips om uit die sleur te komen.

1) Zoek inspiratie, ga erop uit!

Zakt de moed in je schoenen als je aan een volgende taak achter je pc begint? Stap letterlijk even de deur uit. Dit zorgt ervoor dat je frisse lucht krijgt, dus zuurstof, en zorgt ervoor dat je weer helder kunt nadenken. Wat ook wil helpen is om een andere omgeving op te zoeken dan je dagelijks werkomgeving. Het is helemaal mooi als je dit combineert met een zakelijk event. Ik merk dat als je je onder vakbroeders begeeft je geïnspireerd raakt, nieuwe ideeën opdoet en vol energie weer aan de slag gaat. Dit ervaarde ik onlangs toen we een meeting organiseerden en van diverse aanwezigen hoorden dat ze veel hadden geleerd maar vooral geïnspireerd waren om de tips in de praktijk toe te passen. En daar doe je het voor! Maar laat je bijvoorbeeld ook online inspireren, want dat kan natuurlijk net zo goed. Op platforms of uit blogs kan je vaak ook inspiratie halen. Ook dat kan je weer op een ander spoor zetten en hernieuwde energie van krijgen. Als je vast loopt is het verstandig om te sparren met vakgenoten, zowel on- als offline.

2) Stap uit je comfortzone

Soms moet je even iets anders doen dan wat in je dagelijks patroon past. Als je namelijk doet wat je altijd al deed, krijg je ook wat je altijd al kreeg. Deze uitspraak vind ik nog steeds ijzersterk en mag wat mij betreft op een tegeltje.

Ga even sporten, dansen of doe iets geks even om uit die sleur te komen. Op die manier verleg je even je focus en dat helpt vaak om daarna gericht een oplossing te vinden voor vraagstukken waar je tegen aan loopt. Zorg dat je kritisch kijkt naar hoe je zaken nu aanpakt en of het resultaat werkt voor jouw team en ook bijdraagt aan het doel wat jullie hebben gesteld. Een stukje evaluatie dus. Als jullie stellen dat de resultaten niet zijn als verwacht, dan moet je een stappenplan maken om veranderingen te realiseren. Dit geldt net zo goed voor een software testtraject als een functioneel beheer proces, maar ook voor je eigen werkwijze.

3) Blijf evalueren en vier successen

Mijn ervaring is dat verandering gepaard gaat met vallen en opstaan. Zo zei een collega van mij onlangs: “Scrum is in theorie heel simpel en gemakkelijk, maar in de praktijk toch zo moeilijk.” Het is lastig om ingeslepen patronen te veranderen en nieuwe plannen of werkwijzen er door heen te krijgen. Dat kost namelijk tijd, het vergt discipline en doorzettingsvermogen. Kijk eens naar dit filmpje van Ben Tiggelaar. Kleine stapjes maken is het advies, en om kritisch te blijven. Kritisch naar jezelf, je team en de organisatie, want alles staat met elkaar in verbinding. Vraag ervaringsdeskundigen om advies en betrek je omgeving bij het veranderproces, eventueel met behulp van coaching. Samen met collega’s is die nieuwe gewoonte sneller een feit dan als alleen jij zelf verandert. Blijf reflecteren en evalueren zodat je opmerkt welke stapjes je nog kunt maken. Vier vooral je successen, maak er een feestje van en deel dit met de organisatie. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen daar energie van krijgt en dat het resultaat van je inspanning anders is dan “wat je eerder kreeg”.

Hoe zorg jij voor verandering?

Hoe zorg jij dat je niet in een sleur terecht komt en met veel plezier elke dag weer naar je werk gaat? Ik ben benieuwd of je wat aan mijn tips hebt en of jij zelf nog adviezen hebt. Daar zou ik graag eens over van gedachten wisselen. Bij Valori nemen we dit soort zaken namelijk mee in onze trainingen en opleidingen. Dat vinden we belangrijk en waardevol voor je werk en jouw persoonlijke ontwikkeling. Wil je meer weten over Valori download dan ons e-book werken bij Valori.

E-book werken bij Valori