8 tips voor de software tester om je project goed te plannen

dinsdag 16 juli 2019

Zowel zakelijk als privé ben ik regelmatig betrokken bij het organiseren van evenementen. Wat mij regelmatig overkomt is dat het ondanks een goede voorbereiding en planning, om diverse redenen altijd anders loopt dan verwacht. Nu ben ik behoorlijk flexibel en kan ik goed en snel schakelen, maar toch verrast het feit dat het vaak anders gaat mij. Na wat rondvraag blijkt dat ik niet de enige ben die daar tegenaan loopt. Ook mijn collega testconsultants ervaren dit regelmatig in hun werk. Onder het mom ‘beter voorkomen dan genezen’ geef ik je in dit blog wat tips mee die mij helpen om zoveel mogelijk grip en controle te hebben over het proces.

Tip 1: Stel een doel vast

Het allerbelangrijkste om controle te houden over een proces, is in mijn optiek dat je weet wat je wil bereiken. Je doel is waar je het voor doet en dat moet voor iedereen die betrokken is, helder zijn. Maak het vooral meetbaar want zo kun je makkelijk controleren of het resultaat behaald is. Ook belangrijk: evalueer wat goed is gegaan en wat beter kan.

Tip 2: Op tijd starten

Wat ik vaak zie gebeuren is dat er een idee ontstaat om iets aan te pakken of te organiseren en dat er vervolgens te kort tijd genomen wordt. Alles moet snel, maar vergeet niet dat het tijd kost om zaken goed en gedegen aan te pakken met het oog op het juiste resultaat. Als je iets al eerder hebt gedaan dan kun je soms volstaan met een kortere aanloop- en organisatietijd, maar het blijft zaak om niet te kort door de bocht te gaan. Dus: begin op tijd!

Tip 3: Maak een stappenplan en checklist

Als je eenmaal weet wat jouw doel is en je hebt je stip op de horizon gezet, maak dan een stappenplan, checklist en/of planning. Denk goed na wat wanneer en met en door wie gedaan moet worden om je doel te bereiken. Houd het zo simpel mogelijk en leg het proces visueel vast, zodat voor iedereen duidelijk is wat het tijdspad en doel is. Probeer hierbij ook goed na te denken waar mogelijke knelpunten zitten.

Tip 4: Zorg voor voldoende resources

Zorg dat je voldoende resources hebt. Begin bij het aanhaken van voldoende en de juiste mensen. Probeer te voorkomen dat je afhankelijk wordt van één van die mensen. Je teamleden moeten inwisselbaar zijn. Deel het proces vervolgens op in kleine stukken. Een andere belangrijke resource is natuurlijk voldoende budget en het mandaat van belangrijke sponsors. Denk bijvoorbeeld aan het management of de opdrachtgever.

Tip 5: Check regelmatig of je nog op koers bent

Houd strak in de gaten of je op schema loopt, of de mogelijke knelpunten ondervangen zijn en of en nog andere belemmeringen zijn om het doel te behalen. Hoe groot is de kans dat jouw plan een succes wordt? Denk hierbij bijvoorbeeld aan praktische zaken of in hoeverre het mandaat voor jouw plan groeit, maar kijk ook om je heen naar plannen van andere teams.

Tip 6: Plan het niet te krap

Hou bij je planning rekening met wat uitloop. Zorg bijvoorbeeld dat je een week voorafgaand aan de lancering nog eens alle risico’s van interne en externe factoren – zoals betrokken partijen - inschat. Houd contact met alle betrokkenen en informeer hen in de tijd vlak voor de lancering over de laatste ontwikkelingen. Plan voor jezelf ruimte om te corrigeren als er toch een tegenvaller komt.

Tip 7: Communiceer en informeer

Informeer en communiceer zoveel mogelijk met alle betrokkenen. Liever te veel dan te weinig. Laat de mensen in je organisatie weten waar je mee bezig bent zodat zij ook mee kunnen denken. Laat bijvoorbeeld vooraf aan een lancering of evenement weten wanneer dat is. Ook altijd goed om te delen: de verwachte impact van jouw plan op medewerkers, teamleden en anderen.

Tip 8: Blijf kalm de wereld vergaat niet

Als je al mijn tips in gedachte houdt, ondervang je in mijn beleving alle hobbels en moet het goed gaan. Toch kunnen er altijd onvoorziene zaken voorkomen. Maar zoals een collega van mij altijd zegt: “Eén ding is zeker, niets is onder controle!” en dat is natuurlijk zo. Dus mijn devies is: blijf kalm, doe je best, de wereld vergaat niet!

Herkenbaar?

Zoals ik deze tips inzet voor het organiseren van evenementen en activiteiten, kun je ze als software tester gebruiken in je dagelijkse werk. Bijvoorbeeld als er binnenkort een nieuwe opdracht aankomt of als de oplevering van een stuk geteste software in zicht komt. Als jij jouw volgende klus zo aanpakt, heeft het zeker kans van slagen! Ik ben heel benieuwd hoe jij hier als software tester tegenaan kijkt. Benieuwd hoe onze testers hun werk zien? Dat lees je in het e-book Werken bij Valori

E-book werken bij Valori