Een goede software tester werkt hard, maar maakt ook lol

dinsdag 22 oktober 2019

Geen enkele dag is hetzelfde, dus ook je werkdagen verschillen. Ik merk dat het soms hollen is en dan weer stilstaan, soms zelfs binnen één week. Vooral in de drukke periodes schiet ontspanning er nogal eens bij in op de werkvloer. Onhandig, want ik ben ervan overtuigd dat een goede software tester niet kan presteren zonder af en toe gewoon even lol te maken. In dit blog lees je over mijn eigen ervaringen en bespreek ik de werk-plezier balans van mijn collega’s.

Hollen en stilstaan

In de wereld van softwaretesters kan er van alles gebeuren, ook op de HR-afdeling. Zo moest ik vorige week opeens naar ons kantoor in Utrecht voor een extra vergadering voor het wervingsplan van 2020. We zijn bezig om plannen te maken voor aankomend jaar en willen de ingezette lijn voortzetten. Met ingezette lijn bedoel ik de efficiency slag en het nauwer samenwerken met alle teams als het gaat om recruitment. We merken dat dit zijn vruchten afwerpt en willen er daarom natuurlijk mee doorgaan in het nieuwe jaar. Het lijkt allemaal nog ver weg, maar voor je het weet arriveert Sinterklaas, gevolgd door de Kerstboom en de oudejaarsconference. Ik kijk er naar uit, maar besef me ook dat er nog veel werk te verzetten is voordat we 2020 goed kunnen beginnen.

Samenspel tussen inhoud en gezelligheid

Later in diezelfde week hadden we een testautomatiseringsevent op kantoor, wat toch altijd veel meer werk kost dan gepland. Belangrijk werk, want deelnemers moeten zich welkom voelen en met gevulde buiken aan de uitdagende sessie starten. Dit betekent dat er zowel op organisatorisch als inhoudelijk vlak goed moet worden nagedacht over het programma. Een mooi samenspel tussen collega’s! Zelf ben ik een tevreden mens als we onze gasten hebben verrast en blij hebben gemaakt. Op dit soort momenten is het even pieken om daarna weer te ontspannen en met elkaar te vieren dat we het goed hebben gedaan en te zien of we nog verbeterpunten hebben.

Boog minder gespannen

Tot zover het hollen. Vandaag is juist zo’n dag dat de boog iets minder gespannen staat. Ik heb geen afspraken en houd me vooral bezig met het wegwerken van achterstallige administratie. Daardoor heb ik ook tijd om wat bij te praten met collega’s. Zo spreek ik wat uitgebreider met een collega consultant en komen we iets meer van elkaar te weten. Dit klinkt misschien niet zo belangrijk, maar dat is het wel. Praten over niet werk-gerelateerde zaken geeft meer diepte en verbinding, en daar krijg je energie van. Die variatie in mijn werk maakt mijn dag iedere keer weer anders en dat houdt mij scherp en energiek. Het is ook gelijk de reden dat ik al zo lang bij Valori werk (alweer 14 jaar!). Als ik er over nadenk, komt dat door de combinatie van leren, innoveren, samenwerken en lol maken.

Testen en plezier

Binnen Valori is één van onze motto’s “build- test- deploy- hug- dance!” en dat zie ik bij ons intern echt terugkomen. Tijdens de trainingen en kennissessies is er altijd een moment voor een grap of een drankje om even te ontspannen om daarna vol energie weer verder te gaan. Dat is een fijne tegenhanger van het soms behoorlijk serieuze testwerk. Binnen het testvak ben je namelijk veel bezig met risico’s inschatten en bedenken wat er allemaal fout kan gaan. Om dit werk goed te doen, kan je niet altijd maar op de toppen van je kunnen presteren en moet je ook kunnen ontspannen.

Wil je meer weten over het werken bij Valori? Download dan ons e-book werken bij Valori.

E-book werken bij Valori