Gezondheidscheck als arbeidsvoorwaarde deel 2: Fit, Fitter, Fitst

dinsdag 12 juni 2018

Eerder schreef ik over het cadeau van onze werkgever Valori: de health check. Inmiddels ben ik dit cadeau aan het uitpakken. Ik ben enthousiast en vind het een super gave arbeidsvoorwaarde, die ik persoonlijk erg waardeer. Want het gaf me inzicht in mijn werk/privé balans en fysieke gezondheid. Ik was erg benieuwd of mijn nieuwe sportgewoonte effect zou hebben. In dit blog vertel ik je meer over deze bijzondere arbeidsvoorwaarde en welke invloed het heeft op zowel mijn dagelijkse werk als dat van mijn collega software testers.

Hoe ervaar je de balans tussen werk en privé?

Na de aankondiging dat we mee konden doen aan een health check, kregen we een mail met daarin de uitleg en werkwijze. In eerste instantie krijg je vragen voorgelegd over hoe je je werktijd en belasting indeelt en welk effect dit heeft op je welbevinden en je privéleven. Verder krijg je vragen die betrekking hebben op je werkplezier, zakelijke uitdagingen en je leercurve daarin. Hoe betrokken voel je je en wat zijn je toekomstverwachtingen?

De resultaten krijg je in een overzicht te zien in de vorm van een stoplicht systeem. Groen geeft aan dat je werk/privébalans in evenwicht is, oranje dat dit uit balans is en rood is het signaal om hier direct mee aan de slag te gaan. Je krijgt tips en artikelen over hoe je dit zou aan kunnen pakken. Handig!

Dan de fysieke check

Een paar weken later ontving ik een uitnodiging voor een fysieke check, met daarin duidelijke instructies: 24 uur van te voren geen alcohol drinken, op de dag zelf alleen maar water drinken, een uur van te voren niet meer intensief sporten en een half uur voor het onderzoek geen sigaretten roken.

Ik merkte dat er op de dag van het onderzoek een andere sfeer hing op kantoor. Mijn collega’s en ik ervoeren een gezonde spanning voor deze testen. De eerste collega’s die de test al hadden gedaan, hoorde ik van alles over (gezond) cholesterol, visceraal vet (vet dat om je organen zit) en BMI’s. Voor de één viel het mee en voor de ander viel het tegen. Wat zou mijn uitslag zijn?

Het onderzoek

Toen was het mijn beurt. Ik was heel benieuwd of het intensieve sporten wat ik sinds januari bij Valori doe, resultaat heeft en hoe het met mijn basisgezondheid gesteld is. Ik voelde toch wel spanning. Ik werd gewogen, mijn lengte en buikomtrek werden gemeten en ik kreeg een venijnige prik in mijn vinger om suiker en cholesterol te kunnen meten. Verder kreeg ik vragen over mijn eetgewoontes, beweging, roken, slapen en alcoholgebruik. Er werd zelfs een hartfilmpje gemaakt en mijn hartslag en bloeddruk zijn gemeten. Niets werd aan het toeval overgelaten!

Ben ik gezond?

En dan de resultaten, zou ik gezond zijn? Nou in mijn geval heeft het sporten zeker effect. Daar was ik erg blij mee. Mijn visceraal vet is van 6 naar 5 teruggegaan (dit moet onder de 10 zijn), mijn spiermassa is toegenomen en vetpercentage gezakt. Yes! Mijn hartslag en bloeddruk waren prima en ook mijn suiker en cholesterol zijn volgens het boekje.

Hoe nu verder?

Afgelopen week ontving ik een bericht dat ik mijn gegevens kan inzien en daar zag ik dat ik nog wel wat stappen kan maken. Zo is het advies om meer groenten en fruit te eten, dat doe ik toch nog te weinig. Ondanks het sporten moet ik tussendoor vaker bewegen. Ik kom op werkdagen toch niet aan dat half uurtje bewegen per dag toe, terwijl ik dat wel wil. Het is zo belangrijk voor je brein, dat weet ik nog wel van de spreker Erik Scherder tijdens zijn lezing bij testnet vorig jaar. Het is mij de afgelopen tijd niet gelukt, maar nu heb ik het voornemen weer opgepakt. Dus niet meer lunchen achter mijn bureau, maar wandelen!

Blij met deze arbeidsvoorwaarde

Ik ben blij dat mijn basisgezondheid goed is en er een paar zaken zijn die ik nog kan verbeteren. Dat geeft een lekker gevoel. Daarnaast ben ik blij dat mijn werkgever me hierin steunt en helpt. Fijn om te weten dat mijn gezondheid ook voor hen belangrijk is. Om mij heen hoor ik van collega’s dat ze het als positief ervaren en de tips en punten ter verbetering verder aan gaan pakken. Een enkeling heeft verassende nieuwe inzichten gekregen.

Zo dacht een collega heel gezond bezig te zijn door wekelijks 20 sinaasappelen en nog veel meer fruit in de blender te doen. Lekker veel vitamines, maar met bij-effect dat diegene veel te veel suikers binnenkrijgt. Het advies is om te minderen met deze hoeveelheden fruit en terug te gaan naar twee stuks per dag. Zonder die health check was mijn collega daar waarschijnlijk niet achter gekomen.

Hoe gezond voel jij je?

Hoe gezond je je voelt is voor een deel te meten en voor een belangrijk deel subjectief. Voor iedereen is dit anders. Naast je lichamelijke fitheid en gezondheid is je mentale fitheid misschien nog wel belangrijker. Vind je het werk leuk? Is de balans tussen werk en de rest van je leven goed? Voel je je gewaardeerd door je omgeving? Het is mooi als je werkgever je hierin steunt en een actieve rol speelt in de verbetering van je gezondheid. Maar neem vooral ook zelf de regie in handen! Vind jij je gezondheid net als ik erg belangrijk of kijk je hier anders tegenaan? Ik ben heel benieuwd.