Een gezondheidscheck als arbeidsvoorwaarde, goed idee of niet?

dinsdag 20 maart 2018

Al eerder schreef ik een aantal blogs over arbeidsvoorwaarden. Bijvoorbeeld welke soorten arbeidsvoorwaarden er zijn, dat het soms lastig is om deze te vergelijken en ik lichtte bepaalde voorwaarden uit zoals de bonus en de leaseauto. In dit blog bespreek ik de mogelijkheden die jouw (potentiële) werkgever je biedt om op je gezondheid en fitheid te letten, een tertiaire arbeidsvoorwaarde die je mogelijk tegenkomt bij een volgende aanbieding.

Fit en fris thuis en op het werk

We weten allemaal dat we langer door moeten werken. We leven nu eenmaal langer en moeten dus langer geld in het laatje brengen. Dan is het wel fijn als je niet alleen langer leeft, maar je ook langer gezond en fit voelt. Daarbij spelen een heleboel factoren een rol. Bijvoorbeeld hoe zwaar en belastend je werk is, of je werk en een druk privéleven kunt combineren, of je gezond en gevarieerd eet, voldoende slaapt en genoeg beweegt. Allemaal zaken die bepalen hoe fit je bent en je je voelt.

Weten hoe je gezond blijft is één ding, maar het doen is nog wel eens iets anders. Zelf merk is dat het doen vooral ook te maken heeft met gewoontes. Het ombuigen van die gewoontes vind ik ontzettend lastig. Toch heb ik onlangs de spreekwoordelijke knop, omgezet. Ik ben bewuster gaan eten en vooral gaan sporten. Daarbij heeft mijn werkgever wel een kleine stok achter de deur gevormd.

Gezondheidscheck een cadeautje?

Want wat ik echt heel gaaf vind, is dat Valori sinds kort een health check aan mij en al mijn collega's aanbiedt. werd aangekondigd middels een presentatiescherm als een cadeautje. En zo zie ik dat ook. Ik vind het belangrijk dat mijn werkgever inziet dat gezonde en fitte medewerkers, vaak beter in hun vel zitten en daardoor meer plezier hebben en minder vaak ziek zijn. Na deze aankondiging kregen we een mail met uitleg waaruit die health check bestaat en wat je er allemaal mee kunt doen. Het is vrijblijvend en je gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Dat vind ik wel een vereiste.

Dit is nu typisch een tertiaire arbeidsvoorwaarde die jij kunt tegenkomen bij het vergelijken van aanbiedingen van diverse werkgevers. Vind jij het net als ik belangrijk om bij een werkgever te werken die ook oog heeft voor jouw gezondheid en de balans tussen werk en privé om die gezondheid en fitheid op peil te houden? Of vind je dit aspect van je werk helemaal niet zo belangrijk? Ik was aangenaam verrast door dit initiatief, maar zo gaat het mij vast lukken om die knop omgezet te houden.

Sporten op het werk, iets voor jou?

Er zijn natuurlijk wel meer zaken dan een health check die kunnen helpen om gezonder te leven. Zo is sporten op het werk iets wat ik steeds vaker tegenkom, naast de mogelijkheden om een actievere houding aan te nemen. Dit helpt mij op dit moment ook enorm, want we hebben in ons kantoorpand een sportruimte waar wij als medewerkers van Valori gebruik van mogen maken. Er worden diverse groepslessen aangeboden en daar sluit ik regelmatig bij aan. Ik heb dit rooster in mijn agenda ingepast en houd hier bewust rekening mee als ik afspraken inplan en mijn dag indeel. Het is even puzzelen maar ik merk dat ik er zoveel profijt van heb.

Als ik tijdens de lunch heb gesport, start ik veel frisser (letterlijk en figuurlijk) aan de rest van mijn werkdag. Ik ben productiever en het doet ook veel voor mijn humeur. In het begin kreeg ik nog wel eens een verbaasde blik van een collega als ik met natte haren weer terug achter mijn bureau ging zitten na het sporten en douchen, maar inmiddels zijn ze hier aan gewend. Het is soms gewoon een kwestie van doorzetten en doen. Ik heb er baat bij. Ik voel me fitter, blijer en gezonder en daar is het me vooral om te doen.

Zou jij meedoen aan een gezondheidscheck?

Zodra ik alle informatie over die check ontvangen heb, ga ik me gelijk aanmelden want ik ben heel benieuwd of hetgeen wat ik tot nu toe doe, ook in de cijfers is terug te zien. Ik voel me wel veel fitter, maar misschien kan het nog beter of ontvang ik tips voor zaken waar ik nog aan kan werken. Ik vind het een goed initiatief van mijn werkgever en een mooie arbeidsvoorwaarde, maar wat vind jij?

E-book werken bij Valori