Software testen en presenteren: hoe pakken onze trainees dat aan?

dinsdag 12 maart 2019

Je zou het misschien niet zeggen, maar software testers moeten behoorlijk vaak presenteren. Dat begint al tijdens het opleidingstraject. Zo kom je in het Valori traineeship behoorlijk wat presentatiemomenten tegen. Wat mij zo opvalt, is hoe verschillend onze trainees omgaan met die presentaties. Steeds komen ze weer met nieuwe invalshoeken, waardoor een presentatie bijwonen nooit saai wordt. Die diversiteit wordt denk ik vooral bepaald door persoonlijkheid en dat vind ik mooi om te zien! In dit blog bespreek ik een aantal presentatievormen aan de hand van ons eigen traineeship. Zodat jij weet wat je kunt verwachten als je ooit als software tester aan de slag gaat.

Onderdeel van je opleiding

Tijdens hun eerste trainingsmaand doen de trainees onderzoek naar wat we binnen Valori allemaal aan expertises hebben en hoe we die vormgeven. Voor dit onderzoek mogen ze een eigen invalshoek kiezen. De eerste trainingsmaand ronden zij af met een presentatie over hun bevindingen. Wat terug moet komen in deze presentatie is hun kennis over de expertises, chapters en de manier van werken bij Valori, de voor- en nadelen hiervan en wat zij daar persoonlijk van vinden. Afsluitend proosten we met elkaar op een mooie eerste trainingsmaand en de start van hun carrière.

De tijd vliegt voorbij

Deze afgelopen maand was weer zo’n startmaand en de tijd is echt voorbij gevlogen. Hoewel de trainees elkaar pas vier weken kennen, kan ik zien dat ze in deze periode een hechte groep zijn geworden. Vorige week zaten ze nog in Berlijn, waar ze Seleniumtraining kregen. En iedereen was in de week daarvoor al in één keer geslaagd voor het TMap Suite® examen. Ik vind ze stuk voor stuk toppers en voorspel een mooie carrière in het software testen voor deze starters.

Onderdeel van je vak

Terug naar presenteren. Tijdens het traineeship krijgen de deelnemers naast technische trainingen ook presentatietraining. De eindpresentatie is dan ook een mooie oefening. Zo krijgen de trainees inzicht in het bedrijf Valori met de verschillende chapters en oefenen ze tegelijk het presenteren. Want dat laatste is iets wat je vooral veel moet doen. Het is ook belangrijk, want jezelf presenteren is een terugkerend onderdeel van het werken bij Valori en haar klanten. Iedere keer dat er een nieuwe opdracht in beeld komt, moet mijn collega zichzelf voorstellen en introduceren bij de klant, (lees: presenteren). De klant wil immers graag weten wie ze in huis halen en wat zij kunnen. Op basis van dit gesprek schat men in of onze software tester bij de organisatie en het team past en of het vertrouwen er is dat hij of zij de klus gaat klaren.

Trots op collega’s

Zoals ik al zei, waren de eindpresentaties van de trainees compleet verschillend en dat kwam volgens mij door de groepen waarin ze zichzelf hadden ingedeeld. De vorm en manier was zo passend bij wie zij als personen zijn. Ik vond dat heel mooi om te zien, vooral omdat ze zich vrij hebben gevoeld om het op een eigen manier in te vullen. Dat zie ik echt als kracht en daarnaast geeft het me vertrouwen dat zij bij Valori goed op hun plek zijn. Dat gaf me een heel trots gevoel.

Presenteren en testen

Hoe ervaar jij dit in je testcarrière? Presenteer je veel? Als het antwoord “nee” is, denk dan toch eens goed na. Misschien presenteer je wel meer dan je in eerste instantie denkt! Als je bijvoorbeeld in een scrum team werkt, heb je elke dag een stand-up waarin je kort en bondig aangeeft waar je mee bezig bent, wat je hebt gedaan en waar je hulp kunt geven of nodig hebt. Tijdens de retrospective geeft ieder teamlid tips en tops over de afgelopen sprint. Allemaal momenten dat je in een groep het woord neemt en jezelf presenteert. Maar ik kan nog wel wat meer voorbeelden geven. Denk aan het geven van een risico workshop of een (gebruikers) training.

Goed kunnen presenteren is wellicht relevanter voor software testers dan je denkt. Ik ben heel benieuwd naar jouw bevindingen!

E-book werken bij Valori