Nieuwe start in je carrière als softwaretester: hoe pak jij dat aan?

dinsdag 26 maart 2019

Iedereen maakt wel eens een nieuw begin. We wisselen van woonplaats, relatie en natuurlijk ook weleens van baan. Zo’n nieuw begin is vaak heel verfrissend en geeft ons energie. Maar om fris te kunnen beginnen, is het wel belangrijk om lopende zaken goed af te sluiten. Dat is extra lastig als je software tester bent en relatief korte periodes bij klanten werkt. Hoe sluit je je werk bij de ene klant goed af en begin je goed bij een andere? En hoe krijg je grip op je carrièrepad? Die vragen bespreek ik in dit blog.

In het diepe gooien en de test doorstaan

Vorig jaar heb ik afscheid moeten nemen van een collega recruiter en deze week verwelkom ik een nieuwe. Altijd spannend hoe iemand zaken op- en aan gaat pakken. Ik heb me voorbereid en gezorgd voor documentatie over onze organisatie, onze processen en de plannen die we hadden en hebben. Dat lijkt me een mooie start en natuurlijk maken we een voorstelronde door kantoor om zoveel mogelijk collega’s en afdelingen te leren kennen.

Natuurlijk krijgt de nieuwe collega veel te veel informatie in één keer, maar de ervaring leert dat nieuwe medewerkers hun weg snel vinden. Daarom gooi ik mijn nieuwe collega morgen gelijk in het diepe. Zo heb ik een gesprek met een chapter lead én een sollicitant ingepland. Even testen hoe ze daarmee omgaat! Ik heb er vertrouwen in, want mijn nieuwe collega heeft veel ervaring en is niet bang om vragen te stellen.

Snelle start door het verzamelen van veel informatie

In een carrière als softwaretester die op projectbasis bij klanten werkt, herken je dit vast. Voor iedere nieuwe opdracht verander je van locatie, word je opnieuw ingewerkt, moet je jezelf voorstellen en de organisatie leren kennen. Dit proces verloopt bij iedere opdrachtgever weer anders. Spannende tijd lijkt me dat!

Je wilt het goed doen en de tijd nemen om wegwijs te worden in je nieuwe opdracht, maar jezelf ook bewijzen. Min of meer wordt er immers toch van je verwacht dat je snel up en running bent en waarde levert voor je opdrachtgever en de collega’s daar. Gelukkig helpt ervaring hier een handje. Hoe vaker je het doet, des te gemakkelijker zal de switch verlopen. Mis je die ervaring? Dan raad ik je aan om veel vragen te stellen. Heb je het daarna nog niet helemaal helder? Stel dan gewoon nog meer vragen!

Verwachtingen en eigen carrièrepad uitstippelen

Als je eenmaal ergens opnieuw bent gestart, is het belangrijk dat je fris, enthousiast en betrokken blijft bij het werk. Niet altijd even makkelijk! Een groot deel van je succes hangt denk ik af van de verwachtingen die je hebt als je aan een nieuwe opdracht begint.

Als softwaretester zit er namelijk een verschil tussen wat een individueel project inhoudt en het algemenere carrièrepad dat je voor jezelf hebt uitgestippeld. Zo wil de één zich verdiepen in testautomatisering en wellicht nog een specialisatie in een specifieke tool als Tosca, terwijl een ander warmloopt voor alles dat gaat over de “Customer Experience” binnen een software ontwikkeltraject. Als dit alles gecombineerd kan worden in je opdracht, dan is dat natuurlijk perfect. Maar zoals je weet, komen je doelen en de inhoud van je projecten meestal niet precies overeen. Dat is niet erg, sterker nog: je leert ervan!

Daarom is mijn tip om per project realistische verwachtingen te scheppen voor jezelf terwijl je aan je carrièredoelen blijft werken door middel van trainingen, workshops en bijscholing. Zo hou je niet alleen regie over je carrière, maar blijf je ook plezier houden in je werk en blijf je dus fris!

E-book werken bij Valori