Software testen, kun je dat leren?

dinsdag 2 juli 2019

Er zijn verschillende manieren om te leren en je verder te ontwikkelen; vanuit de theorie studeren, starten met een project en gaandeweg zelf ondervinden wat werkt, via een coach of een mentor, of bijvoorbeeld door een stage in de praktijk. Zoals vaak het geval is met dit soort onderwerpen; er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Het belangrijkste is dat je leert op een manier die bij jou past, efficiënt is en jou de handvatten geeft waar je op zoek naar bent. In dit blog geef ik mijn ervaringen met betrekking tot het leren van het vak softwaretesten en wat ik denk dat belangrijk is om een goede software tester te worden.

Leren software testen? Het begint met de juiste motivatie!

Het belangrijkste aspect bij het leren van een vak is mijn inziens de motivatie. Als je niet gemotiveerd bent, of de verkeerde redenen hebt, kun je er beter niet aan beginnen. Mijn ervaring is dat je iets moet doen wat je leuk vindt, of nog beter; er een passie voor hebt. Als je ergens een passie voor hebt dan zal je merken dat het leren bijna vanzelf gaat. Dat is ook het uitgangspunt binnen Valori en meer specifiek ons traineeship.

Puzzelen en analytisch vermogen

Als we kandidaten werven voor het traineeship, dan kijken we vooral of iemands ogen gaan glimmen als je het over moeilijke puzzels hebt, codes ontrafelen, en het toetsen van eisen en wensen zodat de klant krijgt waar hij behoefte aan heeft. En dan betreft dit zowel de behoeftes van een organisatie als wat mensen ondersteunt in hun dagelijkse werk. Dan hoef je wat betreft ons nog niet perse veel ervaring te hebben in het software testen vak. Als je organisatiesensitief, pragmatisch, communicatief en analytisch bent, dan heb je de ingrediënten in huis om een goede softwaretester te worden.

Het vak software testen nog vrij onbekend

Wat ik opvallend vind als ik met starters om de tafel zit, is dat software testen nog altijd een onbekend vakgebied is. Zelfs bij de starters die een ICT achtergrond hebben. Als ik aan kandidaten uitleg dat we eigenlijk allemaal ongemerkt testen, en dat alles wat wij gebruiken wordt getest voordat het de markt opgaat, zoals een lift, een auto, maar ook een waterkoker, dan vindt iedereen dat logisch. Dus ook software moet worden getest. Juist omdat organisaties steeds afhankelijker worden van software en omdat innovaties steeds sneller gaan, wordt het testen nog belangrijker. Naast dat die testen veelal geautomatiseerd worden, blijft er een belangrijke rol voor de tester om zo’n proces in te richten, maar ook om de niet te automatiseren gevallen op te pakken.

Leer het vak kennen op een inhousedag

Om meer inzicht te geven in het vak software testen organiseren we regelmatig een Inhousedag. Je merkt dat mensen na een Inhousedag vaak positief verrast zijn over het vak software testen. Het is een mooie manier om op een meer informele manier kennis te maken met elkaar en een goede manier om de keuze te maken of het vak wat voor jou is.

Balans tussen vakgerichte ontwikkeling en soft skills

We zeggen altijd dat we het vak aan iedereen kunnen leren die aan die eerder genoemde basisvereisten voldoet. En uit de jarenlange ervaring die wij hebben, kan ik bevestigen dat dit ook echt het geval is. Je hoeft echt niet een diehard techneut te zijn om techniek beter te laten werken, er komt namelijk nog zoveel meer bij kijken. Het is natuurlijk mooi als je al binnen je opleidingstraject de combinatie hebt kunnen maken tussen ICT en bedrijfskunde, dat geeft je namelijk een voorsprong.

Een traineeship helpt je op weg

Bij ons traineeship is een mooie balans gecreëerd in het trainingsaanbod. Zo krijg je technische en vakgerichte trainingen als Java programmeren en Selenium, ASF en TMap Suite, naast trainingen die juist meer gericht zijn op de soft skills, zoals interviewtechnieken, “Presenteren? Alles mag!” training en teambuilding. Toch ben je dan nog niet klaar met leren. Je krijgt een basis aan theorie mee, maar je moet daarna toch echt zelf de eerste stappen zetten om die theorie toe te passen in de praktijk. En met de juiste motivatie en begeleiding hebben wij de ervaring dat het dan een succes wordt.

E-book werken bij Valori