Software tester, welke held wil jij worden?

dinsdag 15 oktober 2019

In mijn vorige blog schreef ik over wat je kunt verwachten op je eerste werkdag bij Valori en hoe wij je inwerken als software tester bij een van onze chapters. Dit traject wordt ook wel onboarden genoemd en is wat mij betreft erg belangrijk om goed te kunnen starten bij Valori. In het blog benoemde ik ook onze hero’s journey. Dat is je persoonlijke ontwikkelpad binnen Valori. In dit blog ga ik daar dieper op in, zodat jij een goed beeld krijgt van de carrièremogelijkheden binnen Valori.

De Hero’s Journey

Sinds een paar jaar passen wij een andere manier van begeleiden en jezelf ontwikkelen toe binnen Valori. Dit doen we via de hero’s journey: word de held die je worden wil. Deze manier van begeleiden en ontwikkelen is afgeleid van het gedachtegoed van Joseph Campbell, die allerlei soorten helden en heldenmythes onderzocht.

Welke held wil je zijn en welke gidsen heb je daarvoor nodig? Is de centrale vraag van de Hero’s journey. Wat is de beloning/schat en welke uitdagingen ga je tegenkomen? “The cave you fear to enter holds the treasure you seek”.

Welke held wil jij worden?

Als je aan de slag gaat als software tester bij Valori, is het aan jouzelf om te bepalen waar jij naar toe wilt. Wat is je doel? Wie of wat zou je willen zijn? En met wie wil je je identificeren en waarom? Om je ‘reis’ naar dat doel vorm te geven, kom je al snel uit bij vragen als; wie of wat heb je daarvoor nodig, wat zijn je randvoorwaarden en wat is binnen of buiten scope? Je maakt een plan met doelen en subdoelen. Daarbij houd je antwoorden op diverse vragen in gedachte; wat ga je zien, voelen, horen, denken als je het doel hebt bereikt, wat levert het je op? En wat is je minimale doel? Je schat ook in welke uitdagingen je tegenkomt voor het bereiken van je doel. Wat zijn bijvoorbeeld jouw valkuilen, de risico’s en je beperkende overtuigingen?

Een Hero’s sprint in 8 weken

Je kunt aan je reis beginnen zodra je weet wat is je eerste stap en/of actie zal zijn in het bereiken van jouw doel. Vervolgens zet je stappen in een periode van 8 tot 12 weken, dit noemen we Hero’s sprints. Deze korte cycli maken de Hero’s journey overzichtelijk en houden je wendbaar en flexibel. Na elke sprint voer je een retrospective uit, ook wel zelfevaluatie genoemd. Hierin kijk je terug naar wat je doel was, of je dat behaald hebt, wat je hebt geleerd en of je op de weg daar naartoe zaken anders had kunnen doen.

Verder kijken dan je functie

Inmiddels zijn alle software testers en andere collega’s binnen Valori met een hero’s journey gestart. Wat ik gaaf vind aan deze vorm van persoonlijke ontwikkeling, is dat je uitgedaagd wordt om verder te kijken dan je functie. Het gaat ook om wie jij wil zijn in het leven. Waar gaat je hart sneller van kloppen en welke stappen kun je zetten om dat vast te houden en/of te bereiken? Gaat de organisatie en het werkveld waar je nu zit je helpen om je doelen te bereiken? En zo niet, wat kun je daar aan doen?

Mijn Hero’s journey

Mijn coach zei tegen mij “als je weet wat je mist, weet je ook wat er nodig is om te willen blijven”. Die woorden raakten mij en dat vind ik zo mooi aan deze manier van kijken naar jezelf en je werk. Zelf heb ik al wat mooie sprints gemaakt. Door mijn reis in kleine stappen te maken, boek ik resultaat en houd ik het overzicht. Mijn doelen zijn hierdoor veel realistischer geworden en breder gericht.

Zo is een van mijn doelen een betere balans creëren tussen werk en privé. Dat deed mij beseffen dat ik keuzes moet maken. Zowel binnen mijn werk als binnen mijn privéleven. Niet alles te gelijk doen, maar stukjes oppakken geeft mij rust en overzicht. Daar word ik een blij mens van en het helpt me om mijn grenzen te bewaken. Dat geldt dus ook voor leuke zaken die ik graag wil doen. Dat inzicht leerde mij dat ik niet alles kan doen. Een wijze les, maar er blijft werk aan de winkel. Voor mij schuilt het gevaar erin dat ik toch weer van alles ga doen als ik niet oplet.

Jouw hero’s journey

Hoe ga jij om met jouw ontwikkeling? Tegen welke grenzen loop jij aan? Word je hierin begeleid en hoe ervaar je dat? Mis je bepaalde dingen? Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen. Wil je meer weten over werken bij Valori? Vraag dan het e-book werken bij Valori aan via onderstaande knop.

E-book werken bij Valori