Softwaretester heb jij last van de “herfstblues”?

dinsdag 24 september 2019

Deze week is de herfst begonnen. De dagen worden zichtbaar snel korter, het weer verandert, de blaadjes gaan vallen en eind oktober gaat de klok weer een uurtje achteruit. Allemaal zaken die invloed hebben op “het gemoed” heel veel mensen. Het blijkt dat ongeveer 1 miljoen Nederlanders last hebben van de “herfstblues”. Zelf ervaar ik dit ook en daarom ben ik op zoek gegaan naar manieren voor mezelf om er zo goed mogelijk doorheen te komen. In dit blog schrijf ik over wat mij hielp. Ik ben benieuwd of mijn collega’s hier ook last van hebben.

“Herfstblues” wat is dat?

Wat bedoelen we nu met “herfstblues” en wat zijn de oorzaken hiervan? Als de dagen korter worden, het weer omslaat en de blaadjes gaan vallen, hebben veel mensen last van een vermoeid gevoel, lusteloosheid, weinig energie en soms een neerslachtig gevoel. Je ziet ook vaak dat men meer trek krijgt in koolhydraatrijk voedsel. Je zou bij wijze van spreken het liefst een winterslaap houden en in de lente weer opstaan. Voor mij volledig herkenbaar! Ik vind het namelijk vreselijk vervelend om geen energie te hebben en me moe te voelen. Daarbij is het voor mijn omgeving ook geen pretje want tegen het eind van het jaar heb ik “geen lontje” meer en kan ik om het minst of geringste “ontploffen”. Daar wil ik vanaf. Daarom ben ik op zoek gegaan naar de (mogelijke) oorzaken en oplossingen.

Verschillende oorzaken

Er zijn verschillende redenen waardoor we ons minder energiek gaan voelen en die staan met elkaar in verbinding. Het heeft vooral met hormonen te maken. Ten eerst de mogelijkheid dat je lichaam als gevolg van minder daglicht minder cortisol aanmaakt. Dit hormoon (ook wel het stresshormoon genoemd) zorgt ervoor dat we wakker en alert blijven en met betrekking tot stress tegen een stootje kunnen. Voor de aanmaak van dit hormoon is natuurlijk daglicht nodig.

Een ander hormoon dat onder invloed van licht aangemaakt of juist geremd wordt, is melatonine. Dit hormoon zorgt ervoor dat we slaperig worden als het donker wordt. Bij aanwezigheid van een blauwachtig licht dat onder andere in zonlicht, kunstlicht, televisie of monitoren zit, wordt de productie van dit hormoon gestopt. Je kunt je voorstellen dat door het korter worden van de dagen dit slaap-waakritme ontregeld raakt.

Tips om de herfstblues te lijf te gaan

Met deze kennis ben ik op zoek gegaan naar het bestrijden van mijn jaarlijks terugkerende “herfstblues”, want ik wil goed functioneren. Op een gegeven moment gaat mijn gemoedstoestand ten koste van mijn productiviteit. Mijn geluksgevoel stond daarbij onder druk en zoals eerder beschreven, was het voor mijn omgeving ook geen pretje. Allemaal goede redenen om een volgende herfstblues te voorkomen.

Tip 1: meer licht om je heen

Door het veranderen van het weer was ik geneigd om minder naar buiten te gaan, maar juist het daglicht is zo essentieel voor het aanmaken van cortisol. Daarom neem ik me voor om elke dag tijdens de lunch naar buiten te gaan. Weer of geen weer.

Daarnaast ben ik op zoek gegaan naar een daglichtlamp voor op kantoor, omdat ik het idee had dat de aanmaak van het hormoon Melatonine bij mij erg goed lukt. Dit tot grote hilariteit van mijn collega’s omdat ik er als een soort smurf uit zie als gevolg van het blauwe licht dat op mijn gezicht schijnt.

Tip 2: zorg voor voldoende vitamines

Ook vitamines D en B12 heb ik aangeschaft en daarnaast probeer ik zo gevarieerd mogelijk te eten.

Tip 3: sta relaxed op

Ik start elke dag met mijn daglichtlamp met vogelgeluiden. Dat is wat mij betreft de beste aanschaf sinds tijden. Ik sta zo veel relaxter op en dat is echt een goed begin wat mij betreft.

Ik merk dat al deze drie tips mij door die vervelende herfstblues heen helpen. Op deze websites vind je nog meer adviezen:

Mynd.nu

Welingelichtekringen.nl

Herfstblues ook van invloed op testen?

Nu heb ik persoonlijk last van deze blues en dat heeft effect op mijn werk. Ik ben zo benieuwd of jij als software tester hier ook last van hebt en of dat effect heeft op de kwaliteit van je werk. Software testen is een secuur werk en ik merk dat ik minder geconcentreerd en scherp ben als ik deze herfstblues niet te lijf ga. Misschien heb jij er persoonlijk wel helemaal geen last van maar zijn er scrumteamleden die hiermee kampen en dan kan het wel degelijk van invloed zijn op jullie teamprestaties. Want zeg nou zelf, 1 miljoen mensen is best veel! Dat maakt de kans groot dat er minstens eentje in je omgeving last heeft van deze kwaal.

Zelf bagatelliseerde ik het totdat een vriendin mij erop wees dat je er toch minstens een kwart van het jaar last van hebt. Dat heeft mij wel aan het denken gezet. Zonde om al die maanden door te modderen en je door de dagen heen te slepen. Dat doe ik niet meer. Vooralsnog denk ik dat ik de juiste stappen heb gezet en daar voel ik me goed bij. Heb jij tips dan hoor ik die graag!

Meer weten over werken bij Valori?

Maak dan kennis met ons en ontdek wat er allemaal mogelijk is via het onderstaande e-book:

E-book werken bij Valori