Aan de slag als software tester zonder ervaring, kan dat wel?

dinsdag 26 februari 2019

Ik heb in het verleden veel geschreven over hoe leuk het vak software testen is en dat we in ons dagelijks leven allemaal wel eens (onbewust) software testen. Toch kan ik me voorstellen dat je denkt dat software testen erg complex is en veel technische kennis vereist. Ik geef toe, software testen is niet altijd gemakkelijk. Maar in dit blog wil ik graag laten zien dat je ook software tester kunt worden zonder ervaring. Want juist als software tester moet je veel meer in huis hebben dan technische kennis.

Communicatieve vaardigheden en puzzelen

Een van de belangrijkste eigenschappen van de software tester zijn empathisch vermogen en communicatieve vaardigheden. Die heb je beide nodig om een vertaalslag van techniek naar business te kunnen maken en andersom. Je moet heel goed kunnen schakelen tussen verschillende niveaus en belangen binnen een opdracht. Als daar jouw kracht zit, is dat al een enorme pré om als software tester aan de slag te gaan. Natuurlijk is het wel handig als je affiniteit hebt met ICT en business. Houd je ook nog van puzzelen, dan kun je binnen dit vakgebied je lol niet op. Ik zal je wat meer vertellen over de inhoud van het werk waarbij deze eigenschappen en vaardigheden goed van pas komen.

Van usability tot code

Binnen software testen heb je veel verschillende niveaus van testen, soorten testen en bijbehorende methodes en tools. Je kunt in alle lagen van systemen en organisaties testen. Vanuit de harde techniek – diep in de software code – naar de zachte kant zoals de gebruiksvriendelijkheid (usability) van een systeem. Voor ieder wat wils dus. Heb je nog weinig ervaring met coderen? Dan raad ik je aan te starten aan de soft side van ICT en je op den duur steeds meer te verdiepen in de technische kant. Als daar je interesse ligt natuurlijk! Zo maak je het vak toegankelijk voor jezelf.

Hoe begin je zonder ervaring?

Ik spreek steeds meer mensen die er tijdens hun studie achter kwamen dat ze graag aan de slag gaan op het snijvlak van business en ICT. Een nadeel: hier heeft hun opleiding ze weinig (of niets!) over geleerd. Wat doe je dan? Zomaar aankloppen bij een testbedrijf kan, maar er zijn allerlei mogelijkheden om die stap met meer zekerheid te zetten. Je kunt allerlei (gratis) online cursussen volgen of op zoek gaan naar handige informatie over het vak. Zoek via LinkedIn software testers op en stel hen vagen. Of ga op zoek naar een stage of een interessant traineeship waarbij je op een laagdrempelige manier kennismaakt met het vak. Als je analytisch bent, communicatief vaardig en oog voor kwaliteit hebt, maak je zeker kans om te starten met ons traineeship. Het is natuurlijk een voordeel als je een ICT opleiding hebt gedaan, maar met de juiste motivatie kom je al een heel eind!

“Maar kom ik dan wel door de selectie?”

Niet iedereen is geschikt voor het testvak, dat geef ik toe. Daarom doorloopt iedereen die interesse heeft in een baan als tester (bij Valori) een uitgebreid selectietraject. Ook als software tester zonder ervaring kun je dit traject succesvol doorlopen. We kijken namelijk niet alleen of het software testen bij je past, welke vaardigheden je in huis hebt en wat je kennisniveau is, maar bijvoorbeeld ook of je het projectmatig werken bij een opdrachtgever ziet zitten. Dat moet je willen en kunnen, dat zijn hele belangrijke vereisten.

Niemand schiet er iets mee op als het werk zelf of de manier van werken niet bij je blijken te passen. Daar word je in de eerste plaats zelf ongelukkig van, daarnaast zullen de opdrachtgever en je werkgever er niet blij van worden. Meestal vergt succes op de lange termijn, een investering op de korte termijn. Zo helpt een traineeship je om op een bepaald kennisniveau te komen, zodat je in de toekomst bij allerlei opdrachtgevers aan de slag kunt. Je investeert in elkaar en daar heb je samen na een langere tijd pas echt profijt van. Dat maakt de selectieprocedure ook zo streng. Want als je de switch naar dit vak maakt, dan moeten jijzelf en de werkgever er 100% zeker van zijn dat dit echt is wat je wil.

De mens blijft belangrijk

Ben jij zoekende naar een baan in het ICT-vakgebied waarbij de business-kant niet uit het oog verloren raakt? Dan raad ik je aan om je eens te verdiepen in het werk van de software tester. Zeker als je je herkent in het profiel dat ik hierboven schets. Als je denkt dat je te weinig inhoudelijke kennis hebt, realiseer je dan dat de mens belangrijk blijft in digitaliserende business. Bedrijven kunnen heel veel automatiseren, maar de menselijke maat blijft een belangrijke factor. Daar kun je als software tester een hele mooie bijdrage aan leveren. Jij kunt ervoor zorgen dat het niet alleen werkt, maar ook dat ermee gewerkt kan worden.

E-book werken bij Valori