Software tester, word jij onze volgende promoter?

dinsdag 12 november 2019

In mijn vorige blog liet ik zien hoe wij een zo goed mogelijke eerste kennismaking met Valori proberen mogelijk te maken voor iedereen die overweegt om voor Valori te komen werken. Via veel verschillende kanalen delen we hoe het achter de schermen eraan toe gaat bij Valori. Toch blijft het best lastig om te laten zien wat jou dan onderscheidt van andere organisaties. Maar ik denk dat wij iets bijzonders in huis hebben wat Valori anders maakt, namelijk betrokken en bevlogen medewerkers. In dit blog meer over deze medewerkers, en hoe ik dat inzet als mijn ‘geheime wapen’.

Onze medewerkers zijn onze recruiters

Ik geloof dat onze eigen medewerkers de beste recruiters zijn die Valori in huis heeft. Deze manier van recruiten wordt ook wel ‘referral recruitment’ genoemd. Onlangs was ik op een recruitment event waar er over ‘collaborative hiring’ werd gesproken, waarbij HR professionals in samenwerking met collega’s van de organisatie een nieuwe collega werven. Wat mij betreft is dit een ontzettend goede ontwikkeling. Want werven doe je niet alleen, dat doe je met de gehele organisatie. Belangrijk hiervoor is wel dat iedereen binnen je organisatie goed weet wat de visie, doelen en kernwaarden van de organisatie zijn. Nog belangrijker is dat er met heel veel plezier bij de organisatie wordt gewerkt. Want op het moment dat je met veel plezier werkt, jij je gewaardeerd voelt op de werkvloer, dan ben je daar trots op en draag je dit ook uit. De ene persoon doet dit actiever dan de ander, maar het is belangrijk dat medewerkers tevreden zijn. Pas dan zijn ze ook bereid om een ander te enthousiasmeren voor de organisatie.

Werken aan de tevredenheid van medewerkers

Vanuit mijn rol als recruiter kan ik ontzettend veel voordelen opnoemen als het gaat om ‘referral recruitment’. En nee, dit ‘recruiten’ betekent niet dat je allerlei mensen in je omgeving aan hun jasje moet trekken of vrienden moet gaan spammen. Als je met plezier vertelt over je werk en je werkgever dan worden mensen in je omgeving vanzelf nieuwsgierig naar deze organisatie. Het is dan natuurlijk wel van belang dat een werkgever ervoor zorgt dat zijn medewerkers ook tevreden zijn. Bijvoorbeeld door trainingsmogelijkheden te bieden, zodat medewerkers zich kunnen blijven ontwikkelen. Bij Valori hechten we veel belang aan de ontwikkeling van onze medewerkers en worden er geregeld cursussen, coaching, workshops en trainingen georganiseerd.

Software testers laagdrempelig kennis laten maken

Het ervaringsverhaal van een medewerker is wat mij betreft het meest waardevolle om te delen met een buitenstaander. Zo organiseert Valori tijdens de inhouse dagen ook altijd speeddates met meerdere collega’s. Tijdens de voorbereiding van zo’n speeddate vroeg een collega aan mij of er nog werk gerelateerde zaken waren die hij beter achterwege kon laten. Mijn antwoord was duidelijk en kort; nee! Waarom? Wat mij betreft moet je als potentiele werkgever een zo volledig mogelijk inzicht geven over hoe het is om bij de organisatie te werken. De leuke kanten, maar ook de minder leuke kanten mogen zeker aan bod komen, het is namelijk geen “mooi weer show”. Wat ik wel jammer vind, is dat het bijna niet mogelijk is om een soort meeloop (stage)dag te organiseren voor een geïnteresseerde kandidaat. Dat geeft natuurlijk helemaal een mooie kijk in een werkdag. We hebben daar de klant namelijk bij nodig en die heeft heel begrijpelijk natuurlijk niet altijd tijd voor iemand die meeloopt. Daarom proberen we via andere kanalen een zo goed mogelijk beeld te schetsen.

E-book werken bij Valori